characters characters

Pe 10 octombrie sarbatorim Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale

10 octombrie 2020    |   1366 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

10 Octombrie Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale
In fiecare an, pe 10 octombrie sarbatorim Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. In acest an, Organizatia Mondiala a Sanatatii si alte organizatii partenere au dat start unei campanii de constientizare al carei scop este cresterea investitiilor in sanatatea mintala.


Citeste si:

7 lucruri pe care le poti face pentru sanatatea mintala a familiei tale

7 convingeri sau principii care te mentin sanatos emotional

5 mituri despre sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor


Sanatatea mintala in cifre

OMS atrage atentia ca sanatatea mintala este unul dintre domeniile cele mai neglijate ale sanatatii publice.

  • Aproape un miliard de oameni din intreaga lume sunt afectati in prezent de o tulburare mintala
  • 3 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza abuzului de alcool
  • 800 000 de oameni se sinucid in fiecare an (o persoana la fiecare 40 secunde), iar sinuciderea este a doua cauza de deces in randul tinerilor cu varsta intre 15 si 29 ani
  • 1 din 5 copii si adolescenti sufera de o tulburare mintala
  • depresia este una dintre cauzele majore de boala si dizabilitate in randul adolescentilor si adultilor
  • oamenii cu probleme mintale grave, precum schizofrenia, tind sa moara mai devreme cu 10-20 ani decat populatia generala

In 2020, pandemia Covid-19 are un impact major asupra sanatatii mintale la nivel global. In ciuda incidentei mari a problemelor de sanatate mintala, putini oameni au acces la servicii de sanatate de calitate. In tarile cu venituri mici si mijlocii, mai mult de 75% dintre oamenii cu probleme mintale, neurologice sau dependente de substante nu primesc un tratament. In plus, stigmatizarea sociala, disciminarea si legislatia abuziva sau punitiva legata de tulburarile mintale sunt in continuare raspandite.


Accesul limitat la servicii de sanatate mintale in intreaga lume a fost diminuat si mai mult de restrictiile aduse de pandemia Covid-19. Printre efectele pandemiei asupra serviciilor de sanatate mintala se numara: reducerea sau eliminarea intalnirilor fata in fata dintre pacienti si medici, imbolnavirea personalului medical cu Covid-19, inchiderea institutiilor de sanatate mintala si transformarea lor in centre de ingrijire pentru pacienti cu Covid-19.


Majoritatea tarilor investesc 2% din bugetul pentru sanatate in serviciile de sanatate mintala, desi studiile arata ca aceste investitii ar fi profitabile pe termen lung: pentru fiecare dolar investit in tratamentul pentru probleme emotionale frecvente precum anxietatea sau depresia, imbunatatirea sanatatii si productivitatii duce la un randament de 5 dolari.


Evenimentele online organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale au rolul de a incuraja fiecare persoana in parte sa ia masuri care sa contribuie la propria sanatate emotionala si la cea a celor din jur, de a incuraja angajatorii sa puna in aplicare programe si strategii care sa incurajeze sanatatea mintala a angajatilor si de a incuraja guvernele sa investeasca mai mult in serviciile de sanatate mintala.


„Sunt aproape 30 de ani de la prima Zi Mondiala a Sanatatii Mintale, lansata de Federatia Mondiala pentru Sanatate Mintala”, declara Ingrid Daniels, Presedinte a Federatiei Mondiale a Sanatatii Mintale. „In aceasta perioada, am observat in majoritatea tarilor o deschidere din ce in ce mai mare legata de discutia despre sanatatea mintala. Dar acum trebuie sa transformam cuvintele in actiune. Este nevoie sa vedem eforturi concertate pentru a construi sisteme de sanatate mintale care sunt adecvate si relevante pentru lumea de azi si de maine.”


Afla mai multe pe: WHO.org

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu