characters characters

Ziua Mondiala a Educatiei

05 octombrie 2016    |   823 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

ziua eductaiei
UNESCO a declarat 5 Octombrie Ziua Internationala a Educatiei (World Teachers’ Day) in 1994, pentru a sarbatori adoptarea pe data de 5 Octombrie 1966 a Recomandarii privind Statutul Cadrelor didactice, in cadrul unei conferinte interguvernamentale de la Paris.

Recomandarea privind Statutul Cadrelor Didactice a stabilit drepturile si responsabilitatile acestora, precum si standarde internationale pentru pregatirea profesionala, recrutarea, angajarea si conditiile de munca ale profesorilor. De la adoptarea ei, Recomandarea a fost considerata un important ghid in promovarea statutului cadrelor didactice in interesul educatiei de calitate.

In acest an, Ziua Mondiala a Educatiei are ca tema „Aprecierea cadrelor didactice, imbunatatirea statutului lor” si atrage atentia asupra faptului ca profesorii sunt esentiali in atingerea obiectivelor stabilite pentru educatie la nivel mondial, pana in 2030. Unul dintre cele mai importante obiective se refera la asigurarea educatiei de calitate, inclusive si echitabile si promovarea invatarii de-a lungul vietii pentru toti.

Cifre privind educatia la nivel global

  • Potrivit UNESCO, in 2013, in lume, aproximativ 59 milioane de copii de varsta primara si 65 milioane de adolescenti (dintre care majoritatea fete) nu mergeau la scoala.
  • In plus, multi dintre copiii care merg la scoala, nu dobandesc abilitati si cunostinte de baza. Cel putin 250 milioane de copii de varsta primara, dintre care mai mult de jumatate au fost la scoala timp de 4 ani, nu stiu sa citeasca, sa scrie sau sa numere la un nivel minim de eficienta.
  • La nivel global, in 2013, existau 757 milioane de adulti (peste 15 ani), dintre care doua treimi femei care nu stiu sa scrie si sa citeasca.
  • Aproximativ 20% dintre adultii europeni nu au suficiente abilitati de scriere si citire pentru a contribui in mod eficient la societate.
  • Este estimat ca 246 milioane de fete si baieti sunt hartuiti si abuzati la scoala in fiecare an.
  • Pana in 2030, va fi nevoie de 3,2 milioane de cadre didactice in plus pentru invatamantul primar si 5,1 milioane in plus pentru invatamantul secundar inferior.

Surse: UNESCO.org

Education 2030 Incheon Declaration and Framework for Action


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/115089924@N02/12212474014/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu