characters characters

Vor fi din nou uniformele scolare obligatorii pana in clasa a VIII-a?

17 ianuarie 2011    |   594 vizualizări

"La cele doua legi conexe legilor educatiei - legea interzicerii accesului minorilor in spatiile publice de duminica seara pana joi seara dupa ora 21, precum si cea legata de programele guvernamentale 'Marul, cornul si laptele', care ar urma sa fie contractate de scoala - se va adauga si proiectul introducerii uniformelor scolare obligatorii pana la clasa a VIII-a", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, deputatul Cezar Preda.


Articol complet: Libertatea. ro

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    depinde ce urmarim    20.01.2011 - 11:51
    "Una dintre principalele sarcini ale educatiei intr-o societate democratica este socializarea unor cetateni competenti politic-decizional. Pentru ca o societate democratica sa functioneze membrii ei trebuie sa fie capabili sa recunoasca si sa accepte responsabilitati, sa ia decizii independent, sa fie constienti de individualitatea lor si sa participe la viata sociala, culturala si economica. Asemenea deziderate nu sunt in mod necesar dependente de performante scolare. Intr-o democratie, bunastarea fiecaruia depinde in mai mare sau mai mica masura de aceste competente ale tuturor. Beneficiile pe care competente de acest gen le aduc sunt desigur in primul rand individuale, dar si societale.
    Obligativitatea purtarii uniformelor scolare este indiferent de evaluare, pozitiva sau negativa, o restrictie impusa elevilor. Este in primul rand o restrictie care se impune individualizarii. Posibilitatile elevului si ale familiei lui de a decide sunt limitate. Desigur, evitarea luarii unor decizii este confortabila in sine, orice decizie implicand costuri, de timp si bani. Totusi, eliminarea oricarei nevoi de decizie e un pas de inchidere a societatii deschide, in sensul lui Popper. Efortul decizional are caracter educativ important, dezvolta sentimentul de independenta si responsabilitate. E normal ca elevul sau familia sa mai si greseasca in decizii, este insa important sa trebuiasca sa decida. In plus, individualizarea vestimentara promoveaza, in special la anumite varste, construirea eu-lui elevului in relatia cu colegii lui. Codurile vestimentare de grup permit identificarea mai usoara a unor interese comune, a unor gusturi comune, crearea subculturilor de tineret si copii. In conditii in care elevii, la inceputul pubertatii in special, pot avea probleme de contact social, codurile vestimentare de grup sunt short-cut-uri mentale de identificare si comportament.
    In general uniformele, chiar si prin calitatea lor de evitare decizionala, uniformizare si dezumanizare se leaga de statuturile institutiilor totale: armata, inchisoare, spital, lagar, etc. Mediile acestea se numesc totale tocmai pentru ca preiau cvasi-toate deciziile membrilor lor, controleaza total. Celor cuprinsi in institutii totale li se restrange autonomia decizionala din diverse motive: spre binele lor, precum in spitale, pentru un beneficiu al societatii, precum in armata sau chiar ca pedeapsa, in inchisori si lagare. Restrangerea autonomiei decizionale individuale in institutii totale duce nu numai la uniformizare ci, in cazuri extreme, chiar si la eliminarea introspectiei morale, deschizand calea spre abuzuri si sisteme de initiere, ritualuri si ierarhii cel putin aberante, daca nu chiar criminale. Ceea poate fi intr-o forma sau alta dezirabil in armata sau inchisoare este insa, in opinia mea, total contraproductiv intr-un sistem educational care se doreste a fi parte a unei societati democratice. Nu vreau sa spun ca introducerea uniformelor ar transforma automat scoala intr-o puscarie, desigur nu ar reusi aceasta. Ar fi insa un pas in aceasta directie prin restrangerea libertatilor si uniformizare. Iar un asemenea sistem nu ar face decat sa reintareasca o conceptie asistentiala despre stat. Un stat suprapus cetatenilor si nu creat de acestia, un stat care decide in locul cetatenilor, si nu unul modelat prin deciziile acestora." Robert D. Reisz Contributors.ro
  • Cristina Iota
    Cristina Iota    19.01.2011 - 12:07
    Noi avem uniforma si vreau sa va spun ca este placut sa vezi intreaga clasa imbracata la fel (tinuta este pe intreaga scoala).
  • Utilizator Anonim
    sabadus    19.01.2011 - 11:45
    nu stiu daca se poate implementa,desi ar fi bine