characters characters

Vecinultau.ro ajuta oamenii vulnerabili de langa tine!

12 mai 2020    |   442 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

vecinul tau
Initiatori. Incotroceni - Oameni, Idei, Povesti
si Cooperativa de Energie au lansat pe 1 aprilie proiectul social Vecinul tau, care intre timp, a devenit cea mai mare retea de “voluntari de proximitate” din Romania, cu 1.700 de voluntari inscrisi si activi.

Ideea. Povestea a pornit de la cazul unui roman din diaspora, care cauta voluntari in Barlad pentru parintii lui.

Descriere. Vecinultau.ro este o aplicatie web, accesibila si functionala la nivel national, care faciliteaza legatura online, directa si gratuita intre beneficiarii din grupuri sociale vulnerabile – seniori de peste 65 de ani, persoane cu dizabilitati, care sufera de boli cronice, familii monoparentale etc – cu voluntarii din imediata lor vecinatate – inscrisi pe platforma.

Voluntarii pot ajuta beneficiarii din imediata proximitate cu trei tipuri de servicii:

  • Procurarea de alimente
  • Cumpararea de medicamente
  • Plimbarea catelului

Astfel, prin accesarea unei platforme prietenoase, beneficiarii vor putea sa ramana acasa, in siguranta.

Ajutorul oferit de un voluntar din imediata sa vecinatate, identificat in prealabil prin poza de profil si date personale, are capacitatea de a spori gradul de incredere al beneficiarului.

Beneficii. Prin utilizarea platformei Vecinultau.ro se poate descentraliza sistemul de preluare a comenzilor prin servicii de tip call-center si de livrare prin voluntari care, de regula, trebuie sa parcurga distante mari de la magazine la beneficiari. Astfel, faptul ca voluntarii pot face si livra cumparaturile in imediata lor vecinatate (de la magazinul din colt) diminueaza traficul si expunerea sociala, care ar putea spori riscul de contaminare.

Proiectul propune o descentralizare a ajutorului pe care persoanele vulnerabile il pot primi in perioada asta. În acelasi timp, ne-am dorit sa ajutam la construirea de micro-comunitati de intrajutorare la nivelul unor orase mai mici, sa ajutam oamenii sa se cunoasca si sa arate solidaritate, nu numai acum – in criza Covid 19 – ci si dupa ce trecem de pandemie.

Acoperire geografica. Serviciile voluntarilor inscrisi pe platforma Vecinultau.ro sunt DISPONIBILE ÎN TOATĂ ȚARA, inclusiv la nivelul micilor comunitati, unde initiativele civice de ajutorare a persoanelor vulnerabile de obicei nu ajung.

Costuri. Serviciile de punere in legatura sunt GRATUITE. Costul alimentelor si al medicamentelor este cel de pe bonul de casa. Plimbarea animalului de companie este gratuita.

Participanti. Beneficiarii sunt oameni din grupurile vulnerabile – seniori de peste 65 de ani, persoane cu dizabilitati, familii monoparentale etc – aflati in dificultate/imposibilitate de a se deplasa pentru a isi face cumparaturile de alimente si de medicamente sau fara posibilitatea de isi plimba animalul de companie.

Voluntarii sunt persoane fizice care indeplinesc anumite conditii, ONG-uri, institutii, municipalitati care vor sa isi ajute vecinii, concetatenii din categoria de beneficiari.

Mod de functionare. Voluntarii se inscriu pe platforma – iti fac un cont cu poza, email, telefon - si, in urma validarii primite de administratori, vor fi pinned pe harta.

Beneficiarii /rudele acestora– fara nevoia de a isi face cont - cauta pe site dupa adresa dorita si platforma le genereaza o lista/harta a voluntarilor din vecinatate, cu datele de contact. Beneficiarul /rudele acestuia ii contacteaza, ca sa fie ajutati. Legatura dintre participanti este directa - stabilirea listelor de cumparaturi si a modului in care se face plata este stabilit individual, intre voluntar si beneficiar, asa cum este exemplificat si in materialele vizuale atasate.

Avantajul aplicatiei sta in faptul ca unul din capete lipseste, cel care centralizeaza beneficiarii. Daca ar fi fost o aplicatie clasica, ar fi fost nevoie ca si beneficiarii, oamenii in varsta care folosesc platforma, sa se inregistreze pe site. Procesul de inregistrare ar fi fost descurajant.

Voluntarii vor putea descarca si printa un afis, pe care sa il completeze cu date lor de contact si pe care sa il lipeasca in zona geografica pe care o “deservesc”, facilitand astfel beneficiarilor, care nu sunt conectati la internet, accesul la informatii.

Reguli. Conditiile concrete cu privire la lista de cumparaturi, preturi; predarea/preluarea cumparaturilor; metoda de plata vor fi stabilite DIRECT intre beneficiari si voluntari. Toti participantii se obliga sa respecte regulile de igiena, de distantare sociala si de mobilitate recomandate pe perioada pandemiei de COVID-19 si impuse de platforma.

Evolutie. Dupa 3 saptamani de la lansare, avem deja aproape 1500 voluntari inscrisi in toata tara, atat cei care s-au inscris direct, dar si voluntari agregati din alte initiative civice de intrajutorare, mapate in platforma: Cumparaturi la Usa ta, Radautiul Civic etc. Voluntarii sunt distribuiti atat in orase mari, dar si in comunitati mici, unde initiativele civice recent infiintate nu au ajuns, din motive logistice - cateva exemple: Moreni, Navodari, Mineri, Sancraiu de Mures, Fundu Moldovei, com. Bosanci, Pojorata, Popesti Leordeni, Valea Lupului, Rasnov, Limanu, Bicazu-Ardelean, Vaslui, Sighetu Marmatiei, Chiajna, Giroc, Blejoi, Floresti etc. Succesul proiectului depinde de gradul lui de propagare, in medii cat mai diverse, ca sa atinga cele doua categorii de participanti: beneficiari si voluntari.

Plan de dezvoltare. Ideea este ca platforma sa functioneze si dupa criza, ca o retea informala de ajutor/solidaritate la nivel de comunitati mici. Este o platforma de intrajutorare in proximitate care este usor scalabila, dupa criza Covid – 19, prin adaugare de alte servicii pe care le pot face voluntarii sau micii intreprinzatori.

Twin platforms. Platforma a fost "exportata" in Germania (https://unsernachbar.de/ ) si in UK (https://myneighbour.uk/), cu ajutorul unor stakeholderi locali, care vor face munca de marketing/promovare.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu