characters characters

Sondaj UNICEF: Tinerii sunt cu 50% mai inclinati sa creada ca lumea devine un loc mai bun decat generatiile mai in varsta

18 noiembrie 2021    |   397 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sondaj Unicef Changing Childhood
In mijlocul pandemiei de COVID-19, generatia mai tanara are mai multa incredere in oamenii de stiinta si imbratiseaza mai usor ideea cooperarii internationale, potrivit unui sondaj international realizat de UNICEF si Gallup in randul a peste 21.000 de copii si adulti, sondaj publicat cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Copilului


BUCUREȘTI, 18 noiembrie 2021 – Copiii si tinerii sunt cu 50% mai inclinati decat persoanele mai in varsta sa creada ca lumea se transforma intr-un loc mai bun cu fiecare generatie, potrivit unui nou sondaj international realizat de UNICEF si Gallup si publicat inaintea Zilei Internationale a Drepturilor Copilului.

Din sondaj reiese si faptul ca tinerii cred intr-o proportie mai mare ca viata copiilor s-a ameliorat, o majoritate covarsitoare considerand ca serviciile medicale, educatia si siguranta fizica de care se bucura copiii de astazi sunt la un nivel mai ridicat decat in cazul generatiei parintilor lor. Totusi, in ciuda optimismului lor, tinerii nu sunt nicidecum naivi, asteptandu-se la actiuni impotriva schimbarilor climatice, exprimand scepticism fata de informatiile pe care le acceseaza pe retelele de socializare si luptandu-se cu stari de depresie si anxietate. Acestia se considera cetateni globali intr-o proportie mult mai mare decat persoanele mai in varsta si imbratiseaza mai usor ideea cooperarii internationale in lupta impotriva unor amenintari precum pandemia de COVID-19.

„In prezent, lumea are nenumarate motive de pesimism: schimbarile climatice, pandemia, saracia si inegalitatea, cresterea neincrederii si raspandirea nationalismului. Dar iata si un motiv de optimism: copiii si tinerii refuza sa priveasca lumea prin lentilele intunecate ale adultilor”, a afirmat Directorul Executiv al UNICEF Henrietta Fore. „Fata de generatiile mai in varsta, tinerii lumii isi pastreaza speranta, au o perspectiva mult mai globala si sunt hotarati sa transforme lumea intr-un loc mai bun. Tinerii din zilele noastre isi fac griji pentru viitor, dar se considera parte a solutiei”.

Sondajul din cadrul proiectului Changing Childhood este primul de acest gen care cauta sa afle parerea mai multor generatii despre lume in general si despre ce inseamna sa fii copil in zilele noastre. Acesta a inclus peste 21.000 de persoane din doua grupe de varsta (15-24 de ani si 40 de ani si peste), provenind din 21 de tari. S-au realizat sondaje reprezentative la nivel national in tari din toate regiunile – Africa, Asia, Europa, America de Nord si America de Sud – si din toate categoriile de venit.

In general, datele schiteaza imaginea generatiilor tinere ca un produse ale globalizarii. De exemplu, in medie, aproape de doua ori mai multi tineri (39%) decat persoane mai in varsta (22%) se considera ca facand parte din comunitatea mondiala mai mult decat din propria natiune sau comunitate locala. Cu fiecare an adaugat la varsta respondentului, ponderea persoanelor care se considera cetateni globali scade, in medie, cu aproximativ un procent.

Sondajul – realizat in timpul pandemiei – remarca de asemenea faptul ca tinerii si copiii au, in general, mai multa incredere in guvernele tarilor lor, in oamenii de stiinta si in presa internationala ca surse de informatii fiabile. Și totusi, sondajul arata ca tinerii de astazi sunt constienti de problemele cu care se confrunta lumea:

  • Majoritatea tinerilor identifica o serie de riscuri serioase la care sunt expusi copiii in mediul online, precum vizionarea de continut violent sau explicit din punct de vedere sexual (78%) sau bullying-ul (79%).
  • Doar 17% dintre tineri spun ca au „multa” incredere in platformele sociale in ceea ce priveste furnizarea de informatii fiabile.
  • In timp ce 64% dintre tinerii din tarile cu venituri mici si medii cred ca, la maturitate, copiii din tara lor vor avea o situatie economica mai buna decat cea a parintilor lor, tinerii din tarile cu venituri mari cred intr-o mica masura in progresul economic. In aceste state, mai putin de o treime dintre tinerii respondenti afirma ca, la varsta maturitatii, copiii din zilele noastre vor avea o situatie economica mai buna decat cea a parintilor lor.
  • Peste o treime dintre tineri declara ca se simt adesea nervosi sau anxiosi si aproape unul din cinci spune ca se simte deseori deprimat sau are un interes scazut pentru orice fel de activitate.
  • In medie, 59% dintre tineri declara ca, in zilele noastre, copiii sunt supusi presiunii de a reusi mai mult decat parintii lor in copilarie.

Sondajul constata si faptul ca tinerii vor sa vada progrese mai rapide in lupta impotriva discriminarii, mai multa cooperare intre tari si sa fie ascultati de catre factorii de decizie:

  • In medie, aproape trei sferturi dintre tinerii care sunt constienti de schimbarile climatice cred ca guvernele ar trebui sa ia masuri importante pentru a le combate. Proportia este si mai ridicata in tarile cu venituri mici si medii (82%) unde se asteapta ca impactul schimbarilor climatice sa fie cel mai grav.
  • In aproape toate tarile incluse in sondaj, marea majoritate a tinerilor declara ca tarile lor ar fi mai putin expuse amenintarilor precum COVID-19 daca guvernele s-ar coordona cu alte state in loc sa actioneze pe cont propriu.
  • Tinerii sprijina mai puternic drepturile persoanelor LGBTQ+, la carma luptei pentru egalitate aflandu-se femeile tinere.
  • In medie, 58% dintre persoanele de 15-24 de ani cred ca este foarte important ca liderii politici sa asculte copiii.

„Nu putem sti ce gandesc tinerii daca nu ii intrebam. Sondajul UNICEF subliniaza importanta consultarii generatiei viitoare si a intelegerii perspectivelor sale”, a afirmat Joe Daly, partener principal in cadrul Gallup. „Copiii de astazi sunt liderii de maine; este esential ca generatiile mai mari sa isi asume rolul ce le revine pentru a ne asigura ca lasam o lume mai buna copiilor nostri”.

Sondajul identifica anumite zone in care se remarca o puternica aliniere intre generatiile tinere si cele mai in varsta – in special referitor la clima, importanta educatiei, cooperarea internationala si implicarea copiilor. La polul opus, optimismul, abordarea dintr-o perspectiva globala si recunoasterea progreselor istorice reprezinta cateva dintre clivajele cele mai profunde.

„Desi acest studiu creioneaza o perspectiva nuantata a decalajului inter-generational, transpare o imagine clara: copiii si tinerii intruchipeaza spiritul secolului XXI intr-o masura mult mai mare decat parintii lor”, a declarat Fore. „Acum, cand UNICEF se pregateste sa marcheze cea de-a 75-a aniversare a sa luna viitoare si suntem la un pas de Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, este esential sa ii consultam pe tineri in mod direct in legatura cu bunastarea lor si cu schimbarile din viata lor”.

Scopul Zilei Internationale a Drepturilor Copilului – sarbatorite in fiecare an pe 20 noiembrie – este acela de a sensibiliza cu privire la milioanele de copii carora li se neaga dreptul la servicii de sanatate, nutritie, educatie si protectie adecvate si de a promova vocea tinerilor ca un element critic in orice discutie despre viitorul lor.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu