characters characters

Tatii, obligati sa ia o luna de concediu pentru cresterea copilului

22 februarie 2012    |   454 vizualizări

Tatii, obligati sa ia o luna de concediu pentru cresterea copiluluiGuvernul a decis ca incepand din martie 2012, tatii sa beneficieze obligatoriu de concediul pentru cresterea copilului timp de o luna. Aceasta masura vine ca urmare a unei directive europene care prevede ca tatii sa se implice cat mai mult in cresterea si educatia copiilor.

Daca pana acum concediul pentru cresterea copilului putea fi luat de catre unul dintre parinti, noua lege stabileste ca, din concediul pe care mama sau tatal il poate lua pentru cresterea copilului, o luna ii revine obligatoriu celuilalt parinte. Daca tatal nu solicita concediul de o luna pentru cresterea copilului, mama nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acestuia.

Noua reglementare se aplica doar pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012 si doar in cadrul cuplurilor casatorite.

Masura a fost  formulata in Ordonanta de Urgenta nr. 124 din 27 decembrie 2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala: ,,Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza: a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept; b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia."

Concediul parental se poate lua pe o perioada de cel mult doi ani de oricare dintre parinti, iar indemnizatia de crestere a copilului reprezinta 75% din media veniturilor nete castigate in anul dinaintea nasterii copilului. Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi 3.400 lei.

Consideri aceasta masura benefica pentru educatia copiilor?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu