characters characters

Stresul mamei in perioada sarcinii afecteaza dezvoltarea creierului copilului

27 ianuarie 2020    |   351 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

stresul in perioada sarcinii si dezvoltarea creierului copilului
Vestea ca bebelusul pe care urmeaza sa il nasca are probleme congenitale cardiace declanseaza un stres atat de puternic mamei incat dezvoltarea creierului copilului este in pericol, arata un studiu recent realizat in SUA.

Screeningul psihologic al femeilor insarcinate ar trebui sa fie o prioritate, sustin cercetatori britanici care considera ca stresul mamei din timpul perioadei de sarcina poate influenta dezvoltarea fatului. "Ne ingrijoreaza procentul ridicat al femeilor insarcinate cu diagnostic de probleme cardiace fetale, care au raspuns pozitiv la testele pentru stres, anxietate si depresie. La fel de ingrijorator este raspandirea stresului in randul femeilor insarcinate in general. Am ajuns pentru prima data la concluzia ca stresul mamei in perioada prenatala afecteaza regiuni ale creierului copilului care joaca un rol important in invatare, memorie, coordonare si dezvoltare sociala.", sustin cercetatorii.

Citeste si:

Stresul parintilor in perioada prenatala si problemele de comportament ale copiilor

Stresul in perioada sarcinii creste riscul tulburarilor de personalitate la copii

 

Problemele cardiace congenitale sunt cele mai frecvente defecte la nastere. La studiu au participat 48 de femei insarcinate ai caror fetusi au fost diagnosticati cu defecte cardiace congenitale si 92 de femei cu sarcini fara complicatii. Masurand stresul acestor femei, autorii au aratat ca:

  • 64% dintre femeile care asteptau sa nasca un copil cu probleme cardiace congenitale au fost diagnosticate cu stres
  • 27% dintre femeile care asteptau sa nasca un copil sanatos au obtinut scoruri ridicate la testele de stres
  • 44% dintre femeile care asteptau sa nasca un copil cu probleme congenitale cardiace au fost diagnosticate cu anxietate
  • 26% dintre femeile care asteptau sa nasca un copil sanatos au fost diagnosticate cu anxietate
  • 29% dintre femeile care asteptau sa nasca un copil cu probleme congenitale cardiace au fost diagnosticate cu depresie
  • 9% dintre femeile care asteptau sa nasca un copil sanatos au fost diagnosticate cu depresie

In afara de testele de stres, anxietate si depresie, cercetatorii au investigat prin imaginstica cu rezonanta magnetica dezvoltarea cerebrala a fetusilor in perioada 21-40 de saptamani de sarcina.

Stresul si anxietatea mamei in al doilea trimestru de sarcina au fost asociate cu un hipocam si cerebel mai mici, in cazul fetusilor diagnosticati cu probleme cardiace congenitale. Hipocampul este zona din creier importanta pentru memorie si invatare, iar cerebelul controleaza, printre altele, coordonarea motrica si joaca un rol important in dezvoltarea sociala.

Hipocampul este o structura a creierului sensibila la stres, iar diagnosticul problemelor cardiace congenitale a venit intr-o perioada vulnerabila pentru dezvoltarea cerebelului, care creste in a doua jumatate a sarcinii mai repede ca oricare alta structura cerebrala.

Autorii atrag atentia asupra faptului ca femeile insarcinate ar trebui sa fie ajutate sa isi scada nivelul de stres, atat pentru sanatatea lor, cat si pentru sanatatea copiilor lor.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu