characters characters

Stresul in timpul sarcinii afecteaza dezvoltarea creierului copilului

04 ianuarie 2021    |   465 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

stresul in perioada sarcinii
Creierul copiilor pare sa sufere modificari in procesul de dezvoltare, in perioada intrauterina, din cauza stresului trait de mama in timpul sarcinii. Aceasta este concluzia la care au ajuns o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Edinburgh.

Citeste si:

Stresul in perioada sarcinii creste riscul de tulburari de personalitate in randul copiilor

Stresul ambilor parinti in perioada prenatala creste riscul problemelor de comportament la copii


Nivelurile de stres traite de mama par sa modifice structura creierului embrionului, in special in zonele care sunt asociate dezvoltarii emotionale.

Astfel, cercetatorii sustin ca e important ca femeilor insarcinate sa li se ofere cat mai mult sprijin fizic si psihic in timpul sarcinii pentru a reduce pe cat de mult posibil, sursele de stres. Autorii studiului recomanda ca viitoarele mame sa ceara ajutor atunci cand se simt stresate sau coplesite in timpul sarcinii.

Se stie ca stresul matern afecteaza comportamentul copiilor si abilitatea acestora de a-si regla emotiile pe masura ce cresc. Pana acum insa stresul mamelor a fost masura cu ajutorul chestionarelor.

Acesta este primul studiu care a masurat nivelul de cortizol, hormonul stresului, din corpul mamei pentru a descoperi legatura acestuia cu dezvoltarea creierului bebelusului. Cortizolul este implicat in raspunsul fiziologic la stres – cu cat nivelul cortizolului este mai ridicat, cu atat nivelul de stres resimtit este mai ridicat – dar si in dezvoltarea fatului.

Cercetatorii au aratat ca nivelul de cortisol din corpul mamei este asocial cu dezvoltarea zonei din creier responsabila cu gestionarea emotiilor si dezvoltarea sociala a copilului. Nivelurile ridicate de cortisol la mama a fost asociat cu schimbari structurale in creierul copiilor si cu diferente in privinta conexiunilor neuronale. Aceasta descoperire poate explica de ce copiii ai caror mame au trait un nivel ridicat de stress in timpul sarcinii tind sa aiba mai multe probleme emotionale in viata.

Autorii arata ca „Cercetarea arata cat de important este sa sprijinim sanatatea mintala a femeilor in timpul sarcinii, pentru a ne asigura ca nevoile lor sunt implinite si ca bebelusii lor vor avea cel mai bun start in viata. Ajutand mamele sa faca fata sresului, ne asiguram ca atat mama, cat si bebelusul se dezvolta bine.”

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu