Calendarul Simularii Evaluarii Nationale 2024
Intrebari frecvente despre evaluarea digitalizata
Astazi, 5 februarie 2024 incepe simularea probelor din cadrul Evaluarii Nationale pentru clasa a VIII-a. Este prima data cand va fi implementata evaluarea digitalizata a lucrarilor elevilor. Care este calendarul simularii Evaluarii Nationale din acest an si ce este bine sa stii despre evaluarea digitalizata.
Informatii organizatorice
Probele incep la ora 9:00, moment in care, in fiecare sala, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor in sali este permis pâna la ora 8:30.
Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de doua ore (pentru elevii de clasa a VIII-a), respectiv trei ore (pentru elevii din clasele terminale de liceu) - din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fiecarui elev.
La prima proba sustinuta, elevilor le vor fi distribuite, pe baza de semnatura de primire, codurile individuale care inlocuiesc numele si prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obtinute.
Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care inlocuiesc numele si prenumele candidatilor.
Intrebari frecvente privind evaluarea digitalizata
1. Evaluarea digitalizata afecteaza desfasurarea probelor scrise?
Nu. Pentru candidati, singura diferenta este ca lucrarile nu se mai secretizeaza manual. In schimb, acestea vor fi secretizate automat, in momentul in care sunt scanate.
2. Care este obiectivul implementarii evaluarii digitalizate a probelor scrise din cadrul examenelor nationale?
Decizia de a generaliza evaluarea digitalizata este fundamentata pe beneficiile confirmate odata cu pilotarea, dintre care mentionam urmatoarele:
- anularea costurilor pentru transportul lucrarilor dintr-un judet in altul, in vederea evaluarii;
- eliminarea birocratiei (borderourile individuale de notare, precum si cele finale sunt generate automat, odata cu finalizarea evaluarii);
- reducerea timpului de lucru destinat evaluarii;
- transmiterea, in mod automat si aleatoriu, catre alti doi evaluatori, a lucrarilor pentru care diferenta dintre notele acordate de cei doi evaluatori initiali este mai mare de un punct;
- scaderea riscului erorii umane in privinta: calculului notei finale, a acordarii altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare in calculator, in vederea afisarii rezultatelor;
- posibilitatea realizarii unor analize complexe ale rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau scoli, pentru a valorifica rezultatele evaluarii in beneficiul elevilor.
In sesiunea august - septembrie 2023 a examenului national de bacalaureat s-a testat platforma cu peste 6.000 de cadre didactice, pentru mai mult de 18.000 de candidati.
La procesul de scanare a lucrarilor participa aproximativ 10% dintre cadrele didactice sau personal auxiliar (informaticieni), care au competentele necesare accesarii si utilizarii platformei.
3. In contextul in care exista unitati de invatamânt cu acces limitat la internet, cum se gestioneaza situatia in care conexiunea nu functioneaza conform cerintelor impuse?
Procedurile de lucru prevad solutii pentru situatiile in care conexiunea la internet nu functioneaza, inclusiv scanarea lucrarilor in alt centru de examen sau la nivelul comisiei judetene.
4. Ce masuri se iau in cazul in care platforma de scanare intâmpina dificultati tehnice?
Resursele necesare pentru functionarea platformei (puterea de calcul si capacitatea de stocare) sunt asigurate de parteneri institutionali. In situatia putin probabila in care se produc blocaje, se va interveni in timp real pentru suplimentarea resurselor sau identificarea si rezolvarea oricarei probleme.
5. Ce se intâmpla daca lucrarea unui elev nu este scanata corect si profesorul nu o verifica inainte de a o incarca pe platforma?
Elevul va fi prezent la scanarea propriei lucrari. Daca vor exista cazuri de scanari incomplete sau erori, sunt prevazute o serie de mecanisme ce vor permite corectarea situatiei.
Afla mai multe pe Edu.ro.
Adauga tu primul comentariu: