characters characters

Seria Istoria povestita copiilor, de Simona Antonescu apare la editura Nemi

04 aprilie 2018    |   1648 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Decebal Istoria povestita copiilorEditura Nemi de carte pentru copii lanseaza Istoria povestita copiilor, de Simona Antonescu, cu ilustratii de Alexia Udriste - o serie de romane care-i va familiariza pe micii cititori cu istoria si legendele romanilor.

Cartile din serie vor prezenta istoria Romaniei prin ochii a doi frati gemeni, Ilinca si Calin, care gasesc intr-un cufar vechi din podul casei un manuscris (magic). Copiii se intorc in timp in diferite perioade istorice (cea mai indepartata e vremea lui Decebal, cea mai recenta e Marea Unire din 1918) si cunosc astfel viata oamenilor din acele timpuri.

Fiecare volum are in centru un personaj istoric si legendar (de la Decebal, la Mircea cel Batran, Menumorut, Domnita Chiajna, regele Mihai, diaconul Coresi, Iancu Jianu, domnita Ralu, Cuza Voda, Vlad Tepes, domnita Ruxandra, Basarab I, Carol I, Dimitrie Cantemir, domnita Balasa si doamna Neaga s.a.), iar cei mici vor calatori atat pe firul timpului, cat si al spatiului in care acestia au trait.

Detalii legate de imbracaminte, feluri de mancare, obiceiuri, evenimente istorice, toate se amesteca armonios in naratiuni care isi propun sa-i imprieteneasca pe copii cu istoria, sa-i faca curiosi si dornici de explorari.

Fiecare carte prilejuieste si o vizita intr-un anumit loc din Romania, majoritatea acestor locuri inca existand ca vestigii si putand fi vizitate de copii (Rosia Montana, cetatea Histria, pestera Polovragi, Sarmizegetusa s.a.).

In plus, partea fantastica din poveste aduce in atentia copiilor si numeroase personaje din folclorul romanesc. De exemplu, Pasarea Maiastra, Scoala Solomonarilor, Caloianul s.a.

Stilul cald al naratiunii si dragostea pentru istorie fac din Simona Antonescu povestitoarea cea mai potrivita pentru a-i face pe cei mici sa cunoasca si sa indrageasca marile si micile figuri ale istoriei nationale, dar si numeroase locuri emblematice si obiceiuri populare.

Seria debuteaza cu:

1. Decebal si un solomonar misterios - anul 105
2. Nobilul Aeticus si o calatorie in jurul lumii – anul 470
3. Menumorut si minele de aur de la Rosia Montana – anul 914

In pregatire:

4. Litovoi si Scoala Solomonarilor din Crangul Pamantului – anul 1270

5. Mircea cel Batran si scoala scutierilor – anul 1395 Tara Romaneasa

6. Regina Maria si Marea Unire – anul 1918

7. Mihai I, Regele-copil si pecetile de margean – anul 1927


Cred ca undeva in inima fiecaruia dintre noi exista un ochi pentru trecut. Daca il gasesti si il deschizi, atunci toate cele care au fost ti se arata altfel, mai apropiat, mai familiar. Intelegi miezul de adevar al lucrurilor si ajungi sa simti ca realmente te inrudesti cu cei despre care scrie prin cartile de istorie. 
Asta imi propun sa le transmit copiilor: aveti in voi un ochi special, cu care va puteti vedea stramosii. Va fi magic, ca un film de aventuri, cu mistere si povesti fabuloase. Trebuie doar sa cautati in voi ochiul acesta si apoi sa priviti filmele dintre paginile cartilor. Simona Antonescu

M-a atras dintr-un foc modul in care Simona a integrat istoria intr-o serie de aventuri pentru copii. A fost definitoriu acest aspect - anume ca cei mici pot citi povesti in care Ilinca si Calin, doi copii de varsta cititorilor, trec prin fie ce situatii. Mie mi-a lipsit aceasta completare, care sa ma faca sa relationez mai bine cu subiectele invatate in scoala. Alexia Udriste

Mi-am dorit mult sa avem la Nemi o serie de romane care sa le prezinte copiilor, intr-un mod cald, emotionant si deloc didactic, personaje istorice, folclorice si legendare din cultura romana. Acum aproape doi ani i-am prezentat aceasta idee Simonei Antonescu pentru ca eram convinsa ca scriitura ei minunata si pasiunea pentru trecut o recomandau ca fiind persoana cea mai potrivita. Simonei i-a placut provocarea si a acceptat, dar ceea ce a iesit mi-a intrecut orice asteptari. Iar ilustratiile Alexiei Udriste au adaugat cartilor un plus de frumusete, desavarsindu-le. Laura Caltea, redactor-sef editura Nemi

Doua scurte interviuri cu Simona Antonescu si Alexia Udriste puteti urmari aici si aici.

Simona Antonescu

S-a nascut la Galati, dar si-a petrecut copilaria pe dealurile din Tintea, Prahova. Materia ei preferata la scoala era Limba Romana si, pentru ca a visat dintotdeauna sa se faca scriitoare, avea nenumarate caiete cu povesti si poezii in care scria. A durat, insa, destul de mult pana si-a facut curaj sa scrie prima carte: Fotograful Curtii Regale. Dupa ea au urmat Darul lui Serafim si Hanul lui Manuc.

Scrie pentru toti copiii de astazi care maine vor cauta niste raspunsuri.

Alexia Udriste

S-a nascut in Craiova, dar a copilarit si pe malul Dunarii, printre carti cu povesti si ilustratii. Deseneaza de cand se stie, insa nu a avut curajul sa viseze ca poate face o meserie din asta. Dintre cartile ilustrate de ea: Aventurile lui Sacha in Castelul Fermecat (de Iulian Tanase), Sarea in bucate (dupa Petre Ispirescu), Cartea curajului (de Adina Rosetti) s.a.       

Ilustreaza si brodeaza povesti in felurite forme, pe hartie si pe carton, pe plapumi si perne, pe cescute si farfurii, umpland astfel lumea de culoare si lumina.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu