characters characters

Sedentarismul la copii - factor de risc pentru sanatate

Cand si de ce isi pierd copiii interesul pentru miscarea fizica

06 iunie 2019    |   912 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

sedentarismul la copii
Studiile arata ca in ultimii 20 ani, capacitatea cardio-respiratorie a copiilor a ascazut cu 25%, iar cauza principala este scaderea nivelului de activitate fizica al celor mici. Copiii fac mai putina miscare azi din motive complexe: au mai putine zone de joaca si miscare, la scoala numarul de ore de educatie fizica scade in favoarea materiilor mai academice, iar tehnologia incurajeaza sedentarismul in randul copiilor.

Citeste si:

Cum influenteaza miscarea fizica invatarea

Numarul de ore de miscare fizica recomandate in functie de varsta


Un studiu recent realizat de Universitatea din Geneva a incercat sa descopere la ce varsta incep copii sa isi piarda interesul pentru activitatile sportive. 1200 de copii cu varsta intre 8 si12 ani au fost evaluati de-a lungul a doi ani. Cercetatorii au descoperit ca incepand cu varsta de 9 ani, copiii incep sa isi piarda motivatia intrinseca pentru miscare (e distractiva si buna pentru sanatate), aceasta fiind inlocuita cu motivatia extrinseca: notele bune la sport sau nevoia de a-i impresiona pe cei din jur. Rezultatele studiului sunt importante pentru felul in care este predata in scoli educatia fizica.


La nivelul intregii societati, sedentarismul este in crestere, iar activitatea fizica in scadere, lucru care se reflecta in cresterea numarului de copii supraponderali. Un studiu anterior realizat de Universitatea din Geneva a atras atentia ca elevii claselor primare nu petrec nici macar 50% din timpul dedicat educatiei fizice la scoala facand miscare, ci doar 38%.

Copiii participanti la studiu au completat chestionare legate de factorii care ii motiveaza sa faca sport (placerea de a face sport, invatarea, sanatatea, notele, integrarea sociala, evitarea rusinii sau vinovatiei, nevoia de a implini asteptarile altor persoane). Rezultatele arata ca motivatia pozitiva scade brusc incepand cu varsta de 9 ani: “Nu am mai observat pana acum acest declin al motivatiei de la o varsta asa frageda!” declara Julien Chanal , unul dintre autorii studiului. Motivatia extrinseca creste de la aceasta varsta (copiii fac miscare pentru a lua o nota buna sau pentru a impresiona colegii), mentinandu-i pe copii activi doar pe termen scurt.

Rezultatele sunt importante pentru analiza felului in care se predau orele de educatie fizica, autorii studiului recomandand ca timpul dedicat sportului la scoala sa fie dedicat in mai mare masura activitatii aerobice si mai putin explicatiilor teoretice.


Sursa: ScienceDaily.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu