characters characters

Sarcina si relatia mama-bebelus

Atitudinea mamei in timpul sarcinii influenteaza relatia mama-copil

18 iunie 2018    |   17591 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

sarcina si relatia mama copil
Mamele care „se conecteaza” cu copilul lor inca din timpul sarcinii vor avea o interactiune mai pozitiva cu copilul dupa nastere, arata un studiu realizat in cadrul Universitatii Cambridge. Interactiunea mama-copil este importanta pentru felul in care bebelusii se dezvolta si invata.


Studiul reprezinta o metacercetare, analizand 14 studii referitoare la acest subiect, cu scopul de a afla daca exista o relatie intre felul in care parintii se gandesc la copil in timpul sarcinii si comportamentul lor fata de copil dupa nastere. Numarul total de parinti implicati in aceasta metacercetare a fost de 1862 de mame si tati.

Citeste si alte materiale despre relatia mama-copil:

Inteligenta emotionala a mamelor, asociata cu mai putine probleme de comportament ale copiilor

Personalitatea mamei influenteaza creativitatea copilului

In timpul sarcinii, parintii au completat chestionare privind felul in care isi imagineaza copilul. Parintii cu o imagine echilibrata asupra copilului care urma sa se nasca erau dispusi sa il vada pe acesta ca pe o persoana distincta, cu propriile ganduri si sentimente si anticipau ca vor avea o relatie pozitiva cu acesta. In cealalta extrema, parintii cu o reprezentare distorsionata a copilului isi imaginau copilul intr-o maniera idealizata, incompleta sau inconsecventa.

Dupa nasterea copilului, cercetatorii au observat interactiunile dintre parinti si copii. Unul dintre aspectele evaluate a fost reactia parintilor la comportamentele bebelusului: cat de repede si de adecvat observa, interpreteaza si reactioneaza parintii la semnalele copilului (de exemplu, daca bebelusul se simte inconfortabil).

Relatia dintre atitudinea mamelor in timpul sarcinii si relatia mama-bebelus dupa nastere a fost una modesta, insa autorii arata ca este important ca viitoarele mame sa fie informate despre acest aspect si sa fie incurajate sa se gandeasca la copiii lor din timpul sarcinii. Cercetarile arata si ca mamele care au o atitudine pozitiva fata de copil in timpul sarcinii sunt mai atente la sanatate, renuntand la fumat sau mergand la toate controalele medicale necesare.

Factori care contribuie la un nivel scazut de atasament fata de copil in timpul sarcinii sunt: pierderea sarcinilor anterioare, depresie sau anxietate, relatia dificila a mamei cu propriii parinti sau chiar un mediu cultural in care concentrarea atentiei asupra bebelusului este considerata inadecvata.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu