characters characters

Sarcina si coronavirus

Ce trebuie sa stie femeile insarcinate despre Coronavirus, nastere si alaptare

23 martie 2020    |   629 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

sarcina si coronavirus
Ce informatii si recomandari au pana in prezent Organizatia Mondiala a Sanatatii si alte autoritati privind sarcina, nasterea si riscul de transmitere a coronavirusului de la mama la bebelus? Iata cateva informatii pe care trebuie sa le stie femeile insarcinate.

Riscul femeilor insarcinate de a se contamina cu coronavirus.

Deocamdata Organizatia Mondiala a Sanatatii nu poate oferi informatii exacte despre riscul de contaminare al femeilor insarcinate. Insa este cunoscut faptul ca schimbarile prin care trece corpul in perioada sarcinii pot creste riscul unor infectii. In trecut, femeile au avut un risc crescut de complicatii in urma infectiei cu virusuri din aceeasi familie precum Covid-19, asa ca este important ca femeile insarcinate sa se protejeze cat mai bine.

Nasterea cand mama are Covid-19

OMS nu recomanda cezariana femeilor insarcinate care au infectie cu coronavirus. Nou-nascutii ai caror mame au coronavirus sunt considerati pacienti sub investigatie si ar trebui tinuti in izolare (preferabil intr-o camera separata, bine ventilata, avand contact cu un numar redus de persoane, care trebuie sa respecte conditii de igiena stricte). CDC (Centrul pentru Preventia si Controlul Bolilor) recomanda separarea temporara a mamei de nou-nascut, urmand ca bebelusul nascut de o mama infectata cu coronavirus sa primeasca vizitele doar din partea parintelui sanatos sau din partea persoanei care are grija de bebelus, echipat cu costum si masca de protectie.

In situatia in care nou-nascutul ramane in aceeasi camera cu mama, este recomandata pastrarea distantei intre acestia iar in cazul contactului, mama trebuie sa se spele pe maini corect si sa poarte o masca pe intreaga durata a interactiunii cu copilul.

Transmiterea virusului de la mama la fat sau nou-nascut

Inca nu se stie daca o femeie insarcinata, infectata cu coronavirus poate transmite virusul fatului in timpul sarcinii sau nou-nascutului in timpul nasterii. In lume, a existat un numar mic de copii nascuti de femei cu coronavirus si niciunul dintre bebelusi nu a avut virusul. In aceste cazuri, virusul nu a fost gasit in lichidul amniotic sau in laptele matern.

Transmiterea virusului prin lapte

Inca nu se stie tot despre felul in care Covid-19 se transmite. Stim ca se transmite prin picaturile eliminate prin tuse sau stranut, la fel ca alte virusuri care produc gripa. Studiile limitate care au fost facute asupra laptelui matern al femeilor infectate cu covid nu au identificat prezenta virusului in laptele matern. Insa specialistii nu pot fi siguri ca virusul nu se transmite prin laptele matern.

Alaptarea cand mama are coronavirus

In aceste conditii, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda mamelor infectate cu coronavirus sa ia decizia de a alapta sau nu impreuna cu medicii care o ingrijesc. Daca alege sa alapteze, este recomandata spalarea corecta pe maini inainte de atingerea nou-nascutului si purtarea unei masti in timpul alaptarii. Daca mama foloseste o pompa pentru laptele matern, este recomandata din nou spalarea pe maini inainte de atingerea pompei sau biberonului si respectarea recomandarilor pentru curatarea adecvata a pompei dupa utilizare. De asemenea, se recomanda ca hranirea bebelusului cu laptele pompat sa fie facuta de o persoana sanatoasa, daca este posibil.

Sursa: WHO.int si CDC.gov


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu