characters characters

Declaratia comuna a Directorului Executiv al UNICEF, Henrietta Fore, si a Directorului General al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii

04 august 2021    |   559 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

Saptamana Mondiala a Alaptarii 2021
„La inceputul acestui an, guvernele, donatorii, societatea civila si sectorul privat au lansat impreuna Anul de actiune privind o nutritie favorabila cresterii. Acest an de actiune reprezinta o ocazie istorica de a transforma felul de abordare a angajamentului global privind eliminarea malnutritiei in randul copiilor.

Alaptarea este esentiala pentru realizarea acestui angajament.

Initierea alaptarii in prima ora de la nastere, urmata de alaptarea exclusiva timp de sase luni si de continuarea alaptarii pana la varsta de doi ani sau chiar mai mult ofera o puternica aparare impotriva tuturor formelor de malnutritie infantila, inclusiv a subponderabilitatii si a obezitatii. Alaptarea actioneaza de asemenea ca un prim vaccin pentru bebelusi, protejandu-i impotriva a numeroase boli comune ale copilariei.

Desi rata de alaptare a inregistrat progrese in ultimele patru decenii, observandu-se o crestere de 50% a prevalentei alaptarii exclusive la nivel mondial, pandemia de COVID-19 arata cat de fragile sunt aceste progrese.

În numeroase tari, pandemia a provocat perturbari semnificative la nivelul serviciilor de sprijin pentru alaptare, sporind totodata riscul de nesiguranta alimentara si de malnutritie. Mai multe state au raportat amplificarea acestor riscuri de catre producatori de alimente pentru bebelusi care au invocat temeri nefondate privind posibilitatea transmiterii COVID-19 prin alaptare si si-au promovat produsele ca o alternativa mai sigura la alaptare.

Saptamana Mondiala a Alaptarii din acest an, cu tema „Protejarea alaptarii: o responsabilitate comuna”, ofera ocazia de a revizui angajamentele luate la inceputul acestui an prin prioritizarea accesului mamelor si bebelusilor la un mediu favorabil alaptarii. Aceasta include:

  • Asigurarea faptului ca guvernele, cadrele medicale si sectorul privat implementeaza integral Codul international de marketing al inlocuitorilor laptelui matern – creat cu scopul de a proteja mamele impotriva practicilor de marketing agresive ale industriei produselor alimentare pentru bebelusi.
  • Asigurarea faptului ca profesionistii din domeniul medical detin resursele si informatiile necesare pentru a oferi un sprijin eficient mamelor in vederea alaptarii, inclusiv prin intermediul unor demersuri globale, precum Initiativa Spital Prieten al Copilului si ghidul privind consilierea in alaptare.
  • Asigurarea faptului ca angajatorii ofera femeilor timpul si spatiul de care au nevoie acestea pentru a alapta, inclusiv concediu parental platit si un concediu de maternitate mai lung; spatii sigure pentru alaptarea la locul de munca; acces la servicii de buna calitate si la preturi convenabile pentru ingrijirea copilului; beneficii universale pentru copii si salarii adecvate.
  • Odata cu apropierea Summitului ONU privind sistemele alimentare din septembrie si a Summitului privind o nutritie favorabila cresterii ce va avea loc la Tokyo in decembrie, guvernele, donatorii, societatea civila si sectorul privat au oportunitatea sa realizeze angajamente si investitii inteligente in vederea abordarii crizei globale a malnutritiei – asigurand inclusiv protejarea, promovarea si sprijinirea alaptarii – prin politici, programe si actiuni mai solide.

Nu este momentul sa ne restrangem ambitiile. Este momentul sa tintim mai sus. Facem tot ce ne sta in putinta pentru ca Anul de actiune privind o nutritie favorabila cresterii sa fie incununat de succes, prin asigurarea dreptului fiecarui copil la alimente nutritive, sigure si convenabile si la o nutritie adecvata din primele clipe ale vietii, incepand cu alaptarea”.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu