characters characters

Romanii vor fi invatati cum sa fie fericiti

10 decembrie 2013    |   220 vizualizări
De peste 30 de ani, fericirea a devenit un subiect de studiu la nivel mondial. Profesori universitari, psihologi si cercetatori din universitati de renume precum Harvard University, Stanford University sau Pennsylvania University au reusit sa construiasca o stiinta care teoretizeaza un domeniu ce parea sa tina de conditiile sociale, financiare si de noroc. Au fost realizate numeroase studii despre fericire, iar cel comandat de ONU in 2012 plasa Romania pe ultimul loc privind nivelul de fericire din Uniunea Europeana.

Pentru a ajuta romanii sa devina mai fericiti, Asociatia Initiativa pentru Fericire, un ONG national, va derula in perioada decembrie 2013-iunie 2014 Programul National de Educatie pentru Fericire, primul de acest fel din tara. Prin acest program se doreste intelegerea factorilor care declanseaza fericirea si aplicarea lor in viata de zi cu zi.

6 luni de teorie si practica a fericirii

Prima editie a programului va fi derulata in 5 orase din tara: Bucuresti, Timisoara, Cluj Napoca, Baia Mare si Suceava. Elevii de liceu, studentii si adultii vor fi angrenati in activitati diferite, adecvate categoriei de varsta pe care o au. Astfel, elevii de liceu si studentii vor participa la 3 difuzari ale unor documentare si vor realiza dezbateri pe teme de fericire, urmand ca materialele folosite sa fie diferite pentru ei. Adultii vor putea participa la un eveniment pe luna, in cadrul caruia vor fi difuzate documentare despre fericire si vor putea discuta pe baza lor.

Materialele de dezbatere sunt folosite cu succes de cativa ani in centre universitare importante din SUA, precum: Stanford, University of Columbia si University of Pennsylvania. In plus, toate difuzarile si dezbaterile vor fi realizate in prezenta unor traineri pregatiti in domeniu.
In cadrul programului, mii de romani vor afla cum pot fi mai fericiti. De asemenea, obiectivul pe termen lung este extinderea evenimentelor in cat mai multe orase din tara, astfel incat impactul sa creasca si Romania sa devina unul dintre statele fericire ale Uniunii Europene.

Cum masuram fericirea?

Cercetatorii care studiaza fericirea au descoperit ca nivelul ei este determinat in proportie de 50% de materialul genetic, 10% de mediu si 40% de activitatile intentionate. De asemenea, cresterea nivelului de fericire prin actiunile intreprinse poate ajuta la modificarea conditiilor din mediul social si chiar a materialului genetic. In plus, studiile au aratat ca oamenii care se considera fericiti au in comun 5 caracteristici: gandire pozitiva, orientarea catre solutii, nu catre probleme, gasirea unui scop in viata, relatii solide cu cei din jur si au sentimentul de apartenenta la o comunitate, care ii poate oferi sprijin in orice moment. Astfel, prin Programul National de Educatie pentru Fericire se vor cultiva aceste 5 caracteristici si se va pune baza unei comunitati de oameni care sa devina viitorii promotori ai fericirii.

Fericirea este subiectiva, fiecare persoana evaluandu-si propriul nivel la care se afla. Persoanele prezente la activitatile programului isi vor masura gradul de fericire la primul si la ultimul eveniment, pentru a observa diferentele. Chestionarul pentru masurarea nivelului de fericire a fost realizat de Marci Shimoff, un expert de dezvoltare personala, autoarea cartii „Fericit fara motiv” si va putea arata impactul pentru fiecare persoana implicata in program.

Primul eveniment din cadrul programului va avea loc joi, 12 decembrie, la Institutul pentru Fericire din Bucuresti (str Avrig, nr 29) si va consta in difuzarea documentarului „Finding Joe”, in care sunt insumate interviuri cu oameni exceptionali, care povestesc cum si-au gasit pasiunea pentru ceea ce fac si care au fost provocarile lor pe acest drum. Toate evenimentele ulterioare din cadrul programului, atat din Bucuresti cat si din tara, vor fi anuntate pe pagina de Facebook Initiativa pentru Fericire si pe site-ul www.program.ipf.ro.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Eugen    13.12.2013 - 18:34
    Pe cand la Iasi
  • Utilizator Anonim
    gabi    12.12.2013 - 09:37
    pareri de rau,ca am aflat asa tarziu!ramane pe data viitoare!Suna interesant!