characters characters

Relatia parinte-cadru didactic poate influenta rezultatele scolare ale copilului

Elevii au rezultate mai bune cand profesorii au o atitudine pozitiva fata de parinti

06 martie 2017    |   1555 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

elevi
Implicarea parintilor in activitatile scolare ale copiilor este considerata un punct vital pentru succesul academic al elevilor, sustin specialistii in educatie. O implicare activa a parintilor inca din primii ani de scoala prezice succesul academic si social al elevilor.

O cercetare realizata cu ajutorul a 100 de cadre didactice si a 1800 de elevi a aratat ca implicarea parintilor influenteaza rezultatele copiilor si indirect, prin felul in care cadrele didactice percep atitudinea parintilor fata de scoala si educatie.

In plus, „Daca un profesor are o relatie buna cu parintii unui elevr sau simte ca parintii se implica activ in viata copilului, va acorda mai multa atentie elevului respectiv. Iar daca profesorul simte sau percepe ca parintii nu sunt foarte implicati in educatia copiilor lor, atunci acest lucru va afecta negativ interactiunea profesor-elev.”, este concluzia studiului. Profesorii au completat chestionare despre elevii si parintii lor la inceput si la final de an scolar, inclusiv raspunzand la intrebari despre cantitatea si calitatea relatiei cu parintii si implicarea parintilor in educatia copiilor. Copiii ai caror parinti au fost perceputi de profesori ca fiind pozitiv implicati au obtinut niveluri ridicate de comportamente prosociale si un mai mare succes academic decat restul copiilor. In plus, o parte dintre profesori au participat la un program de formare care sa ii ajute sa comunice mai bine cu parintii copiilor. In clasele acestor cprofesori, copiii au avut mai multe comportamente pozitive, inclusiv o implicare mai ridicata si o relatie mai apropiata cu profesorul.

„Perceptiile negative atrag comportamente negative.”, sustin cercetatorii. De asemenea, studii anterioare arata ca profesorii sunt mai predispusi sa declara mai putin confort si mai putina comunicare cu parintii ai caror copii au probleme sociale si academica, precum si cu parintii din grupuri minoritare sau cu un statut socioeconomic scazut. Cu alte cuvinte, chiar acele familii ai caror copii au nevoie de mai mult ajutor pot avea relatii mai dificile cu profesorii.


Din fericire, profesorii pot fi sprijiniti prin programe de formare sa isi imbunatateasca relatiile cu toti parintii copiilor din clasa, astfel incat rezultatele tuturor copiilor sa se imbunatateasca, iar implicarea parintilor in educatie sa creasca.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/jirka_matousek/8482332566/

Citeste si:

Cand parintii nu se inteleg cu profesorii

Cand profesorul copilului tau este prea critic

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu