characters characters

Relatia de atasament tata-copil

27 iunie 2019    |   1206 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

relatia de atasament dintre tata si copil
Un studiu recent arata ca relatia dintre tata si copil in primii ani de viata ai copilului este influentata de doi factori: tipul de activitate in care se implica tatal (ingrijire sau joaca) si momentul in care aceasta implicare are loc (in zilele de lucru sau in zilele libere).

„Parintii care aleg sa isi petreaca timp cu copilul in zilele lor libere (in weekend, de exemplu) par sa dezvolte cele mai frumoase relatii de parenting, iar activitatile in care accentul este pus pe copil reprezinta cel mai bun predictor al unei relatii bune dintre tata si copil”, arata cercetatorii.

Pe de alta parte insa, cea mai buna relatie dintre tata si copil se construieste atunci cand tatal se implica in sarcini legate de ingrijirea si cresterea copilului in timpul zilelor de lucru. Tatii care se implica mai mult in joaca in timpul zilelor de lucru au o relatie de atasament mai putin sigura cu copilul lor decat cei care mai mult ajuta la ingrijirea si cresterea copilului. Rezultatele studiului arata ceea ce multe mame deja intuiau: implicarea tatalui este benefica atunci cand este adecvata contextului familiei. Iar in timpul zilelor de lucru, ajutorul pe care tatii il dau in ingrijrea copilului este mai important decat jocurile sau activitatile distractive.

Concluziile studiului sunt sprijinite de teoria atasamentului, care arata ca in primii ani de viata copiii se ataseaza emotional de persoanele care ii ingrijresc, deoarece au nevoie de siguranta si confort emotional. Astfel, atunci cand copiii il privesc pe tata ca pe o sursa de siguranta si confort, relatia emotionala cu acesta va fi mai puternica.

Pana in prezent au existat mai multe studii care au analizat relatia mama-copil, mai ales in primii ani de viata a celui mic, insa exista mai putine studii care sa analizeze atasamentul sigur dintre tata si copil.

Autorii studiului arata ca „In mod clar, exista diferite contexte ale timpului petrecut in familie. Pot aparea probleme cand tatii aleg sa se joace cu copilul atunci cand partenerul de cuplu si copilul au nevoie de ajutor in sarcini legate de cresterea copilului. Dar joaca este mai importanta atunci cand parintii au mai mult timp liber si mai putine griji.”.

Asadar, este important ca tatii sa stie sa isi adapteze comportamentele la cerintele si circumstantele din propria familie.

*Sursa foto:Freepik.com


Sursa: ScienceDaily.com

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu