characters characters

Rasismul si discriminarea copiilor sunt fenomene raspandite in tarile lumii – UNICEF

21 noiembrie 2022    |   556 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

discriminarea si rasismul impotriva copiilor UNICEF
Rasismul si discriminarea copiilor in baza apartenentei etnice, lingvistice si religioase sunt fenomene raspandite in tarile din intreaga lume, potrivit unui nou raport al UNICEF publicat inaintea Zilei Internationale a Drepturilor Copilului.

Raportul Rights denied: The impact of discrimination on children [Drepturi refuzate: impactul discriminarii asupra copiilor] arata impactul rasismului si al discriminarii asupra copiilor in ceea ce priveste educatia, sanatatea, inregistrarea la nastere si accesul la un sistem judiciar echitabil si egal, evidentiind disparitatile profunde cu care se confrunta grupurile minoritare si etnice.

„Rasismul si discriminarea sistematica expun copiii la lipsuri si la riscul excluziunii, care poate persista o viata intreaga”, a afirmat directorul executiv al UNICEF Catherine Russell. „Acest lucru ne afecteaza pe toti. Protejarea drepturilor fiecarui copil – indiferent cine este acesta si de unde provine – este cel mai sigur mod de a construi o lume mai pasnica, mai prospera si mai dreapta pentru toti”.

Printre noile constatari, raportul semnaleaza si faptul ca, in baza unei analize a 22 de tari, copiii din grupurile etnice, lingvistice si religioase marginalizate sunt mult in urma celorlalti copii in ceea ce priveste competentele de citire. În medie, probabilitatea de a detine competente de citire de baza este de peste doua ori mai mare in cazul elevilor de 7-14 ani din grupul cel mai avantajat decat in cazul celor din grupul cel mai dezavantajat.

O analiza a datelor privind proportia copiilor inregistrati la nastere – o conditie prealabila pentru accesul la drepturile fundamentale – a identificat disparitati semnificative intre copiii din diferitele grupuri religioase si etnice. De exemplu, in RPD Laos, 59% dintre copiii sub 5 ani din grupul etnic minoritar Mon-Khmer sunt inregistrati la nastere, in comparatie cu 80% in cazul grupului etnic Lao-Tai.

Discriminarea si excluziunea adancesc saracia si lipsurile intergenerationale si conduc la rezultate mai slabe pentru copii in materie de sanatate, nutritie si invatare, la un risc mai mare de incarcerare, la o rata mai mare a sarcinilor in randul adolescentelor, la o rata mai mica a ocuparii fortei de munca si venituri mai reduse la varsta adulta.

În timp ce pandemia de COVID-19 a scos la iveala nedreptati si discriminari profunde in intreaga lume, iar impactul schimbarilor climatice si al conflictelor continua sa dezvaluie inegalitatile existente in multe tari, raportul evidentiaza persistenta indelungata a discriminarii si a excluziunii in cazul a milioane de copii apartinand grupurilor etnice si minoritare, inclusiv in ceea ce priveste accesul la vaccinare, la servicii de apa si salubritate si la un sistem judiciar echitabil.

De exemplu, raportul mentioneaza faptul ca, la nivelul politicilor disciplinare din Statele Unite ale Americii, riscul suspendarii de la cursuri este de aproape patru ori mai mare in cazul copiilor afroamericani decat in cazul copiilor caucazieni, iar cel de arestare din cauze care au legatura cu scoala este de doua ori mai mare.

Raportul prezinta si modul in care copiii si tinerii resimt povara discriminarii in viata lor de zi cu zi. Un nou sondaj U-Report, care a generat peste 407.000 de raspunsuri, a aratat ca aproape doua treimi dintre respondenti considera ca discriminarea este frecventa in mediul lor, in timp ce aproape jumatate dintre ei sunt de parere ca discriminarea a avut un impact semnificativ asupra vietii lor sau a unei persoane cunoscute.

„De Ziua Internationala a Drepturilor Copilului si in fiecare zi, orice copil are dreptul la incluziune, la protectie si la sanse egale pentru a-si atinge potentialul maxim”, a declarat Russell. „Avem cu totii puterea de a combate discriminarea copiilor – in tarile noastre, in comunitatile noastre, in scolile noastre, in casele noastre si in inimile noastre. Trebuie sa folosim aceasta putere”.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. În Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmariti UNICEF in Romania pe Facebook si Instagram.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu