characters characters

Profilul profesorului din Romania: studiul TALIS

01 septembrie 2014    |   552 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/redjar/113137539


Profesorul tipic din Romania are 42 ani, este femeie, are 16 ani de experienta didactica si a terminat studii universitare si pregatire pedagogica.


Proportia de femei care ocupa functia de director de scoala este mai mica decat proportia de femei profesoare (64%, respectiv 67%). In medie, directorii de scoli din Romania au 47 ani si o experienta in acest rol de 7 ani.


83% din profesorii de la nivelul gimnazial declara ca au participat la programe de dezvoltare profesionala in ultimele 12 luni. Domeniile in care profesorii din Romania declara ca au cea mai mare nevoie de dezvoltare profesionala este lucrul cu copii cu nevoi speciale de educatie si strategii de utilizare a noii tehnologii in clasa.


Profesorii din Romania declara ca petrec 82% din lectie predand si ascultand elevii. 17% din timp il petrec ocupandu-se de sarcini administrative (8%) si pastrand ordinea in clasa (9%).

In medie, profesorii romani predau 16 ore pe saptamana si dedica 8 ore pe saptamana pregatirii lectiilor si 4 ore evaluarii lucrarilor elevilor.

Peste 90% dintre profesorii romani se declara multumiti de munca lor. Cu toate acestea, doar 35% dintre ei cred ca profesia lor este apreciata in societate, in timp ce 54,5% dintre directorii de scoli considera ca profesia de cadru didactic este valorizata in societate.


Alte aspecte importante:

Profesorii romani sunt convinsi in proportie mai mare decat profesorii din majoritatea tarilor participante la studiu ca pot sa ii ajute pe elevi sa aprecieze educatia si invatarea (95,1%).

93,4% dintre profesorii romani cred ca ii pot ajuta pe elevi sa gandeasca critic.

59% dintre profesorii romani participanti la studiu au declarat ca feedbackul primit cu privire la munca lor au dus la cresterea numarului de ore de dezvoltare profesionala si 81% dintre ei declara ca feedback-ul a determinat imbuntatirea abilitatilor profesionale.


Poti descarca profilul complet al profesorului roman de aici (document in limba engleza):

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu