characters characters

Problemele de somn in primii ani de viata, asociate cu probleme emotionale la maturitate

15 iulie 2020    |   619 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

problemele de somn in primii ani de viata
Anumite probleme de somn in primii ani de viata ai copiilor pot favoriza aparitia unor probleme de natura emotionala, mai tarziu, in dezvoltarea copiilor. Aceasta este concluzia unui studiu care a analizat rutinele de somn a peste 14 000 de bebelusi, timp de cativa ani.

Citeste si:

Copiii care dorm dupa-amiaza au rezultate mai bune la scoala

Cate ore trebuie sa doarma copiii, in functie de varsta

 

Astfel, copiii care se trezesc in mod frecvent in timpul noptii si au rutine de somn imprevizibile au un risc mai crescut de experiente psihotice la adolescenta. De asemenea, copiii care dorm mai putin si adorm tarziu au avut un risc mai mare de tulburare de personalitate borderline in adolescenta.

Autoarea studiului arata ca „Stim din cercetari anterioare ca tendinta persistenta de a avea cosmaruri in copilarie este asociata cu psihoza si cu tulburarea de personalitate borderline. Dar cosmarurile nu sunt singurul factor care anunta problemele de acest fel.”.

Cercetatorii au analizat date preluate de la peste 7000 de participanti care au suferit de simptome psihotice in adolescenta si de la peste 6000 de participanti care au avut simptome de tulburare de personalitate borderline in adolescenta.

Comportamentele legate de somn ale acestora au fost descrise de catre parinti cand copiii aveau varstele de 6, 18 si 36 luni si apoi la varstele de 3,5, 4,8 si 5,8 ani.

Rezultatele arata ca exista asocieri specifice intre bebelusii care la 18 luni se trezeau frecvent noaptea sau nu aveau rutine constante de somn incepand de la varsta de 6 luni si episoadele psihotice in adolescenta. Aceste rezultate sustin ideea ca insomnia contrinuie la psihoza, dar sugereaza ca aceste probleme pot sa existe inainte ca simptomele psihotice sa se manifeste.

De asemenea, autorii arata ca acei copii care mergeau la somn la ore tarzii la varsta de 3,5 ani au avut un risc mai crescut de simptome de tulburare de personalitate borderline in adolescenta.

„Stim ca adolescenta este o perioada cheie pentru studiul aparitiei tulburarilor mentale, inclusiv psihoza si tulburarea de personalitate borderline. Acest lucru se datoreaza schimbarilor neurofiziologice si hormonale care au loc in aceasta perioada. Este esential sa identificam factorii de risc care pot creste vulnerabilitatea adolescentilor in fata acestor tulburari, sa ii putem identifica pe cei care au un risc ridicat si sa oferim interventii eficiente.Somnul poate fi unul dintre cei mai importanti factori in aceasta situatie – unul pe care il putem influenta in mod eficient, din timp.”, declara autorii studiului.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu