characters characters

Premiul Nobel pentru Pace, acordat unei adolescente pakistaneze de 17 ani si unui activist indian

10 octombrie 2014    |   203 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.


*Credit foto: NobelPrize.org


Anul acesta, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat tinerei Malala Yousfazai si activistului Kailash Satyarthi in varsta de 60 ani, care „continuand traditia lui Ghandi, a dat dovada de un mare curaj personal si a condus diverse demonstratii si proteste, toate pasnice, impotriva exploatarii copiilor”, a declarat Comitetul de la Oslo, cel care acordă Nobelul pentru Pace.


Malala Yousfazai a devenit cunoscuta la nivel international prin lupta ei pentru drepturile copiilor, fetelor in special, la educatie, dupa ce in octombrie 2012 a fost impuscata in cap in urma unui atentat al talibanilor asupra autobuzului scolar in care se afla. A supravietuit atacului dupa ce a fost operata in Pakistan si in Marea Britanie.


Povestea recuperarii ei a primit atentie internationala, iar in 2013 a publicat cartea „Eu sunt Malala”, care a aparut si in Romania.


Malala a scris inca de la varsta e 11 ani un blog in care a descris dificultatile pe care le intampina fetele care vor sa mearga la scoala in Swat, zona controlata de talibani, iar BBC Urdu a preluat blogul ei, scris sub pseudonim, in 2009.


Malala a fost nominalizata la Premiul Nobel pentru Pace si in 2013, cand a castigat si premiul Saharov pentru Libertatea de gandire.


Kailash Satyarthi a luptat pentru respectarea drepturilor copiilor, renuntand la varsta de 26 ani la o cariera de inginer electronist si alegand sa isi dedice viata salvarii copiilor indieni care sunt fortati sa munceasca. A reusit sa elibereze din sclavie zeci de mii de copii si a pus baza unei organizatii care lupta pentru drepturile copiilor, precum si unei coalitii de 2000 de organizatii din 140 tari,„Global March Against Child Labor”. A contribuit de asemenea la dezvoltarea unor importante conventii internationale pentru drepturile copiilor.


Poti urmari o secventa dintr-un interviu cu Malala aici:

 Surse: Pbs.org si BBC.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu