characters characters

Acord de parteneriat intre Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii si Asociatia OvidiuRo privind extinderea programului Fiecare Copil in Gradinita la nivel national, pana in anul 2020

16 aprilie 2015    |   661 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

semnare acord ministerul educatiei, muncii si asociatia ovidiu ro
Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, si fondatoarele Asociatiei OvidiuRo, Maria Gheorghiu si Leslie Hawke, au semnat marti, 14 aprilie 2015, un acord de parteneriat
care intareste colaborarea dintre Asociatia OvidiuRo si institutiile publice aflate in subordinea celor doua ministere, in vederea extinderii programului Fiecare Copil in Gradinita la nivel national, pana in 2020.

Parteneriatul creeaza bazele dezvoltarii de politici publice eficiente in domeniul educatiei prescolare pentru copiii dezavantajati, stiut fiind faptul ca educatia timpurie are detasat cea mai mare rata de succes in reducerea abandonului scolar. In acest moment, doar o treime dintre copiii de 3-5 ani in situatii de risc din Romania beneficiaza de educatie timpurie. Copiii care nu frecventeaza gradinita regulat si ai caror parinti nu le pot oferi educatia potrivita acasa risca sa inceapa scoala tarziu si nepregatiti si sa nu recupereze niciodata decalajul dintre ei si ceilalti copii. Aceasta inegalitate de sanse, in lipsa interventiilor strategice, se traduce in capital uman irosit si productivitate scazuta la nivel national.

Pentru a contracara aceste efecte negative, sub auspiciile prezentului acord si in parteneriat cu cele doua ministere, Asociatia OvidiuRo va realiza documentul-cadru privind extinderea sustenabila a programului Fiecare Copil in Gradinita la nivel national si va realiza studii de impact cu privire la rata de succes a programului.

Faptul ca doua institutii publice-cheie isi declara sustinerea pentru implementarea programului Fiecare Copil in Gradinita la nivel national este un pas mare pentru toti copiii saraci din Romania, care merita o sansa la educatie si la o viata mai buna. Ne bucuram ca, prin acest acord, putem continua colaborarea nu doar cu Ministerul Educatiei, cu care suntem parteneri din 2010, ci si cu Ministerul Muncii, cu care colaboram pentru combaterea saraciei”, a declarat Maria Gheorghiu, Asociatia OvidiuRo.

De peste cinci ani, programul Fiecare Copil in Gradinita si-a dovedit eficienta imbunatatind considerabil rata de inscriere la gradinita si prezenta zilnica a copiilor din familiile sarace. Ne vom implica, alaturi de Asociatia OvidiuRo si de colegii de la Ministerul Muncii, pentru a pregati extinderea acetsui program la nivel national”, a declarat ministrul Sorin Mihai Cimpeanu.

Promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei este un obiectiv fundamental pentru Guvernul Ponta. Vom sprijini demersurile societatii civile care vin in sprijinul combaterii saraciei in randul copiilor. In acest sens, sustinem extinderea proiectului Fiecare Copil in Gradinita, dand astfel sanse copiilor aflati in dificultate de a avea acces la o educatie normala", a precizat ministrul Rovana Plumb.

La semnarea acordului, eveniment gazduit de sediul Ministerului Educatiei, au mai participat Vasile Salaru, Secretar de Stat pentru Invatamant Preuniversitar in Ministerul Educatiei, Gigel Paraschiv, Secretar de Stat pentru Invatamant Superior in Ministerul Educatiei si Codrin Scutaru, Secretar de Stat in Ministerul Muncii.

Despre Fiecare Copil in Gradinita si Asociatia OvidiuRo

Lansat de Asociatia OvidiuRo si Ministerul Educatiei in 2010, programul Fiecare Copil in Gradinita stimuleaza parintii sa-si aduca zilnic copiii la gradinita, oferindu-le tichete sociale in valoare de 50 de lei pe luna, conditionate de prezenta zilnica a copiilor la gradinita. Copiii se califica pentru program pe baza veniturilor familiei, conditiilor de trai si nivelului scazut de educatie al parintilor. In prezent, FCG este implementat in 43 de comunitati din 11 judete si sustine 2.400 de copii. Programul si-a demonstrat succesul prin cresterea spectaculoasa a numarului copiilor dezavantajati cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani inscrisi la gradinita si a frecventei lor zilnice.

Sursa: Edu.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu