characters characters

Parintii anxiosi comunica diferit cu copiii lor

18 octombrie 2019    |   682 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +.

parintii anxiosi comunica diferit cu copiii lor
Rolul de parinte aduce o multime de motive de ingrijorare, stres si teama, iar parintii care sunt predispusi la probleme legate de anxietate pot intampina mai multe dificultati.

Tulburarea de anxietate generalizata (ingrijorarea excesiva, care ajunge sa afecteze viata de zi cu zi) este de doua ori mai frecventa in randul femeilor decat in randul barbatilor si a devenit in ultimul rand extrem de des diagnosticata nu doar in randul adultilor, ci si al copiilor.

Tulburarea de anxietate generalizata inseamna un nivel excesiv de frica incontrolabila, in raport cu evenimente care nu sunt amenintatoare in realitate.

Citeste si:

Anxietatea mamelor, asociata cu hiperactivitatea copiilor

Tipare de gandire si de comportamente care incurajeaza anxietatea


Un studiu recent a aratat ca anxietatea mamelor influenteaza si felul in care aecstea vorbesc copiilor. La studiu au participat 19 mame diagnosticate cu tulburare de anxietate generalizata si 22 de mame fara probleme legate de anxietate. Fiecare dintre ele au interactionat cu propriii copii timp de 10 minute pe zi, iar interactiunile lor au fost filmate.

Rezultatele studiului au aratat ca mamele anxioase tind sa comunice in interactiunea cu copilul lor mai mult despre viitor decat despre prezent. Unul dintre motivele pentru care persoanele anxioase tind sa se concentreze mai mult asupra viitorului este nevoia de a evita sursele de stres din prezent.


De ce este important acest lucru pentru copii? Parintii care nu sunt prezenti emotional si cognitiv in interactiunile cu copiii lor au o relatie mai putin apropiata cu acestia. De exemplu, cand copilul reuseste sa faca ceva sau vrea atentia parintelui, acesta poate fi prea preocupat de propriile ingrijorari pentru a raspunde nevoilor copilului. Astfel, copiii cu parinti anxiosi pot sa nu primeasca incurajare, apreciere sau informatiile de care au nevoie in momentul prezent. Acest lucru inseamna si ca cei mici nu invata din interactiunea cu parintii pe cat ar putea sa invete, deoarece nu primesc feedback imediat despre propriile comportamente.

Din fericire, anxietatea generalizata se trateaza cu succes. Primul pas este de a constientiza ca prezenta anxietatii afecteaza relatiile cu cei din jur. Exercitiile de relaxare si de mindfulness pot fi de ajutor.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu