characters characters

O profesoara romanca vorbeste despre sistemul de invatamant din Finlanda

10 ianuarie 2014    |   795 vizualizări
Finlanda este considerata un soi de Mecca in Educatie, dupa ce ani la rand a tinut capul de afis al celebrului studiu PISA. Alexandra Anton, profesoara de engleza, explica ce rotite pun in miscare acest sistem de invatamant extrem de performant, dar si cum ar putea Romania, care a iesit anul trecut pe locul 45 din 65 la aceste teste, sa importe si sa implementeze cu brio principiile educatiei finlandeze.

Invatatoare cu doctorat, studenti de pedagogie care fac mii de ore de practica si elevi care nu afla niciodata ce note au colegii, iar pe ale lor le obtin cu ajutorul unei parole de internet, sunt doar cateva dintre “minunile” sistemului din Finlanda descoperite de Alexandra Anton.

Articol complet: Evz.ro

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Lilisor    15.01.2014 - 18:45
    Am unele nelămuriri:
    1. De ce trebuie să ne căutăm un serviciu, mai bine plătit, în altă parte și să ne părăsim copiii, familiile, casa etc.? Dacă tot suntem în U. E. de ce nu avem salarii ca profesorii, medicii, asistenții medicali etc. din celalalte țări ale U. E.-ului?
    2. Dacă U. E.-ul tot solicită ca prețurile la gaze, energie electrică etc. să fie egale în toate țările de ce nu solicită și alinierea salariilor?
    3. Sindicatele din învățământ de ce nu se ocupă de profesori, personal didactic auxiliar, personalul nedidactic, cum ar trebui (fiind plătit de noi să ne reprezinte) și se ocupă de inspectori, directori etc. – că nu au stabilitate pe posturi? Noi ce stabilitate avem? Ar trebui să vadă că ne vor fi diminuate (mascat) iar salariile prin noua Lege a Salarizării... și ne vor obliga să plecăm din sistem!
    4. Până când vom trebui să suportăm umilirea, discriminarea etc. la care suntem supuși atât noi românii, în general, dar și noi profesorii, în special?
    5. De fapt cu ce ne ajută pe noi această minunată U. E.?
    Sper ca persoanele cu putere de decizie din România, dar și din U. E., să ne ia în seamă, cum ar fi normal, și să țină cont de faptul că și noi trebuie să mâncăm, să putem să ne plătim utilitățile, datoriile din bănci, să avem un trai decent, să fim plătiți egal pentru munca prestată...