Numarul de copii care nu beneficiaza de o protectie sociala esentiala este in crestere la nivel mondial - OIM si UNICEF
Crizele multiple vor impinge si mai multi copii in saracie, creând o nevoie urgenta de extindere a protectiei sociale, avertizeaza un nou raport
GENEVA/NEW YORK, 1 martie 2023 - Numarul copiilor care nu au acces la protectie sociala creste de la an la an, acestia fiind in risc de saracie, foamete si discriminare, potrivit unui nou raport publicat astazi de Organizatia Internationala a Muncii (OIM) si UNICEF.
Peste un miliard de motive: Nevoia urgenta de a construi o protectie sociala universala pentru copii avertizeaza ca inca 50 de milioane de copii cu vârste cuprinse intre 0 si 15 ani nu au beneficiat de o masura esentiala de protectie sociala - mai exact, prestatiile pentru copii (platite in numerar sau sub forma de credite fiscale) - intre 2016 si 2020, ceea ce duce la o crestere a numarului total la 1,46 miliarde de copii sub 15 ani la nivel global.
"In esenta, consolidarea eforturilor pentru a asigura investitii adecvate in protectia sociala universala pentru copii, ideal prin prestatii universale pentru copii care sa sprijine familiile in orice moment, este alegerea etica si rationala si cea care deschide calea catre dezvoltarea durabila si justitia sociala", a declarat Shahra Razavi, Director al Departamentului de protectie sociala din cadrul OIM.
Potrivit raportului, ratele de acoperire a prestatiilor pentru copii si familie au scazut sau au stagnat in toate regiunile lumii intre 2016 si 2020, ceea ce face ca nicio tara sa nu fie pe calea catre atingerea Obiectivului de dezvoltare durabila de realizare a unei acoperi substantiale a protectiei sociale pâna in 2030. In America Latina si Caraibe, de exemplu, gradul de acoperire a scazut semnificativ, de la aproximativ 51% la 42%. In multe alte regiuni, acoperirea a stagnat si ramâne scazuta. In Asia Centrala si Asia de Sud, in Asia de Est si Asia de Sud-Est, in Africa Subsahariana si in Asia de Vest si Africa de Nord, ratele de acoperire au fost de aproximativ 21%, 14%, 11% si, respectiv, 28%, din 2016.
Neasigurarea unei protectii sociale adecvate pentru copii ii face pe acestia vulnerabili la saracie, boala, educatie pierduta si nutritie precara si le creste riscul de a se casatori timpuriu si de a fi exploatati prin munca.
La nivel mondial, probabilitatea e de doua ori mai mare pentru copii decât pentru adulti de a trai in saracie extrema - supravietuirea cu mai putin de 1,90 USD (PPC*) pe zi – o situatie care afecteaza aproximativ 356 de milioane de copii. Un miliard de copii traiesc, de asemenea, in saracie multidimensionala - adica fara acces la educatie, sanatate, locuinte, nutritie, salubritate sau apa. Numarul copiilor care traiesc in saracie multidimensionala a crescut cu 15% in timpul pandemiei COVID-19, anulând progresele anterioare in reducerea saraciei infantile si subliniind nevoia urgenta de protectie sociala.
In plus, pandemia a evidentiat faptul ca protectia sociala este un raspuns esential in perioade de criza. Aproape toate guvernele din lume fie au adaptat rapid sistemele existente, fie au introdus noi programe de protectie sociala pentru a sprijini copiii si familiile, dar majoritatea nu au reusit sa faca reforme permanente pentru a se proteja impotriva socurilor viitoare, potrivit raportului.
"Pe masura ce familiile se confrunta cu dificultati economice tot mai mari, cu insecuritatea alimentara, cu conflicte si cu dezastrele legate de clima, prestatiile universale pentru copii pot fi un colac de salvare", a declarat Natalia Winder-Rossi, Director al UNICEF pentru politica sociala si protectie sociala. "Exista o nevoie urgenta de a consolida, extinde si investi in sisteme de protectie sociala adaptate copiilor si care sa raspunda la socuri. Acest lucru este esential pentru a proteja copiii de saracie si pentru a creste rezilienta, in special in rândul celor mai sarace gospodarii".
Raportul subliniaza faptul ca toate tarile, indiferent de nivelul lor de dezvoltare, au de ales: daca sa urmeze o strategie "ambitioasa" de investitii in consolidarea sistemelor de protectie sociala sau o strategie de "facila" care nu face investitiile necesare si va lasa in urma milioane de copii.
Pentru a inversa tendinta negativa, OIM si UNICEF indeamna factorii de decizie politica sa ia masuri decisive pentru a obtine o protectie sociala universala pentru toti copiii, inclusiv:
- Investirea in prestatiile pentru copii, care ofera o modalitate dovedita si eficienta din punct de vedere al costurilor de a combate saracia infantila si de a asigura dezvoltarea copiilor.
- Furnizarea unei game cuprinzatoare de prestatii pentru copii prin intermediul sistemelor nationale de protectie sociala, care sa conecteze, de asemenea, familiile la servicii sociale si de sanatate esentiale, cum ar fi serviciile de ingrijire a copiilor gratuite sau la preturi accesibile de inalta calitate.
- Construirea unor sisteme de protectie sociala care sa se bazeze pe drepturi, sa tina cont de gen, sa fie incluzive si sa raspunda la socuri pentru a aborda inegalitatile si a obtine rezultate mai bune pentru fete si femei, copii migranti si copii fortati sa munceasca, de exemplu.
- Asigurarea unei finantari durabile pentru sistemele de protectie sociala prin mobilizarea resurselor interne si cresterea alocarii bugetare pentru copii.
- Consolidarea protectiei sociale pentru parinti si persoanele care se ocupa de copii prin garantarea accesului la locuri de munca decente si la prestatii adecvate, inclusiv de somaj, boala, maternitate, invaliditate si pensii.
Note pentru editori
*PPC se refera la paritatea puterii de cumparare. Paritatea puterii de cumparare este o masura a pretului anumitor bunuri in diferite tari si este utilizata pentru a compara puterea de cumparare absoluta in mai multe tari.
Despre OIM
Promovarea justitiei sociale, promovarea muncii decente.
Organizatia Internationala a Muncii este agentia Natiunilor Unite pentru lumea muncii. Aducem impreuna guverne, angajatori si lucratori pentru o abordare centrata pe oameni in ceea ce priveste viitorul muncii, sprijinind crearea de locuri de munca, drepturile la locul de munca, protectia sociala si dialogul social.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent in România si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pâna la adolescenta. In România, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmariti UNICEF in România pe Facebook si Instagram.
*Sursa foto: Freepik.com
Adauga tu primul comentariu: