Numarul cazurilor de rujeola din Europa continua sa creasca, punand in pericol milioane de copii
COPENHAGA/GENEVA, 28 mai 2024 – Numarul cazurilor de rujeola din intreaga Europa continua sa creasca vertiginos, numarul celor inregistrate in acest an urmand sa-l depaseasca in curand pe cel total al cazurilor raportate pe tot parcursul anului 2023, au avertizat astazi OMS si UNICEF.
Potrivit celor mai recente date disponibile, 56.634 de cazuri de rujeola si patru decese au fost raportate oficial in 45 din cele 53 de țari din Regiunea Europeana a OMS in primele trei luni ale anului 2024. Pe parcursul anului 2023, 61.070 de cazuri si 13 decese au fost raportate de 41 de țari.
Rujeola are un efect devastator asupra sanatații copiilor, copiii mici fiind cei mai expusi riscului de complicații grave. Ratele ridicate de spitalizare si slabirea de lunga durata a sistemului imunitar al copiilor ii fac pe acestia mai vulnerabili la alte boli infecțioase. Mai mult de jumatate dintre cei care au contractat rujeola in Regiunea Europeana a OMS in 2023 au fost spitalizați, ceea ce ilustreaza consecințele grave asupra persoanelor, familiilor si sistemelor de sanatate.
"Chiar si un singur caz de rujeola ar trebui sa fie un apel urgent la acțiune", a precizat Dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa. "Nimeni nu ar trebui sa sufere consecințele acestei boli devastatoare, dar usor de prevenit. Mulțumesc fiecarei țari care si-a accelerat eforturile de intrerupere a transmiterii prin vaccinarea de recuperare. Indemn toate țarile sa ia masuri imediate, chiar si in cazul in care acoperirea generala a imunizarii este ridicata, pentru a-i vaccina pe cei vulnerabili, pentru a elimina lacunele de imunitate si, astfel, pentru a impiedica virusul sa se instaleze in orice comunitate."
Aproape jumatate din cazurile raportate in 2023 au aparut in randul copiilor cu varsta sub cinci ani, reflectand o crestere a numarului de copii care au pierdut vaccinarile de rutina impotriva rujeolei si a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare in timpul pandemiei COVID-19, coroborata cu o recuperare lenta a acoperirii vaccinale in 2021 si 2022.
"O crestere a numarului de cazuri de rujeola este un semn clar al unei intreruperi a acoperirii vaccinale. Pe masura ce cazurile de rujeola continua sa creasca, avem nevoie de o acțiune guvernamentala urgenta atat pentru a consolida sistemele de sanatate, cat si pentru a pune in aplicare masuri eficiente de sanatate publica pentru a asigura protecția tuturor copiilor impotriva acestei boli periculoase, dar care poate fi prevenita", a declarat Regina De Dominicis, director regional UNICEF pentru Europa si Asia Centrala.
Dintre copiii cu varsta sub cinci ani care au contractat rujeola in 2023, mai mult de trei sferturi nu primisera nicio doza de vaccin impotriva rujeolei. Aproximativ 99% dintre acesti copii nu au primit doua doze de vaccin impotriva rujeolei, care confera protecția necesara.
Cazurile de rujeola sunt in crestere la nivel mondial. In 2023, s-au inregistrat peste 300.000 de cazuri de rujeola la nivel mondial, iar cifrele raportate pana acum in 2024 indica faptul ca totalul pentru anul respectiv va egala sau va depasi totalul din 2023. Importul de virus intre țari si continente are loc in mod regulat, iar focare ale acestei boli extrem de infecțioase vor aparea oriunde virusul va gasi buzunare de persoane nevaccinate sau insuficient vaccinate.
Potrivit datelor OMS, in perioada anul 2023, au fost inregistrate in Romania 3.497 de cazuri de rujeola si trei decese cauzate de aceasta boala, reprezentand un sfert din decesele inregistrate in regiune. In perioada ianuarie – martie 2024, s-au inregistrat 1.359 de cazuri si doua decese, jumatate din decesele provocate de rujeola in Europa.
Țarile care nu au in prezent cazuri de rujeola sau focare de rujeola ar trebui sa fie proactive in planificarea si pregatirea pentru orice astfel de importuri, pentru a preveni raspandirea virusului in interiorul si in afara țarii. Țarile care se confrunta in prezent cu focare trebuie sa isi continue eforturile de vaccinare a tuturor persoanelor vulnerabile, sa intensifice depistarea cazurilor si urmarirea persoanelor de contact si sa utilizeze datele epidemiologice pentru a identifica lacunele in ceea ce priveste acoperirea vaccinala, astfel incat programele sa poata asigura protecția comunitaților afectate si sa poata preveni viitoarele focare. UNICEF si OMS, impreuna cu alți parteneri regionali si mondiali, vor continua sa sprijine aceste eforturi ale țarilor.
Adauga tu primul comentariu: