characters characters

Noaptea Cercetatorilor si in Romania: O noapte, 300 de orase europene

20 septembrie 2012    |   1473 vizualizări
Noaptea Cercetatorilor va derula cea de a sasea ediţie din Romania pe 28 septembrie. Intr-o singura noapte, simultan in 300 de orase europene, cercetatorii si publicul larg se vor intalni intr-o atmosfera ce stimuleaza descoperirea stiinţei prin activitaţi distractive. Orasele organizatoare din Romania sunt Bucuresti, Sinaia, Suceava, Piatra Neamt, Tulcea si Targu Mures.

Fie ca participa impreuna cu familia, cu colegii sau cu prietenii un lucru este cert: fiecare participant va interactiona cu stiinta prin activitaţi captivante. Vor afla ce fac de fapt cercetatorii si de ce este importanta munca lor in viata de zi cu zi, cum reacţioneaza organismul uman si ne ajuta sa ne imbunataţim performantele, cum functioneaza robotii sau cum este sa fii cercetator stiintific. Vor avea ocazia sa vada de indeaproape partea umana a cercetatorului, descoperindu-l ca pe un om obisnuit ca fiecare dintre noi, ce contribuie la evoluţia societaţii prin ceea ce face. Prin discutii, experimente interactive sau ateliere practice se stimuleaza dorinţa de a sti mai multe despre acest domeniu si de a atrage tinerii catre o cariera in cercetare.

Primul eveniment european de acest gen a fost organizat in 2005 si a atras pana acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul ofera oamenilor de stiinta sansa de a intra in legatura cu publicul, iar publicului sansa de a descoperi universul stiintei si oamenii din spatele experimentelor. In cursul acestei seri, oricine poate fi om de stiinta.

In Romania concursul de proiecte de cercetare a fost derulat si anul acesta, iar temele vor fi prezentate de concurenţi pe parcursul zilei in orasul in care locuiesc. Grupe formate din trei elevi sau studenţi impreuna cu un cercetator si, optional, un profesor coordonator vor exemplifica punerea in practica a unei idei dintr-o ramura a stiintei.

“Noaptea Cercetatorilor este o buna oportunitate de a aduce impreuna oamenii de stiinţa si publicul larg. Ofera o buna ocazie de interacţiune si de cunoastere reciproca si incurajeaza tinerii sa ia in considerare o cariera in cercetare. Descopera astfel atat parţile practice ale stiinţei, cat si aspectele inedite ce ii dau aura de mister si extraordinar. Atelierele interactive atrag oameni de toate varstele, cu totii bucurandu-se sa fie oameni de stiinta timp de o zi” spune Oana Calin, manager proiect.

La eveniment este asteptat publicul larg, indiferent de varsta sau background stiinţific. Proiectul se adreseaza minţilor curioase, de la entuziasti la sceptici si ofera o mare varietate de activitaţi stiinţifice si educative. Orele de desfasurare sunt 16.00- 22.00, dar pot varia in funcţie de locaţie.
Pentru mai multe informatii accesati www.noapteacercetatorilor.eu si www.facebook.com/ResearchersNightRomania

In Bucuresti gazda va fi Biblioteca Nationala in noul sediu din Bd. Unirii nr. 32, la Tulcea - Centrul Eco Turistic Delta Dunarii, la Suceava - Muzeul Stiintele Naturii, la Targu Mures - Palatul Copiilor din Mures, la Piatra Neamt actiunile se vor desfasura in Piata Libertatii, iar la Sinaia vor fi integrate in Festivalul Orasului.


Despre Noaptea cercetatorilor

Noaptea Cercetatorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeana, care se desfasoara in toate ţarile membre si afiliate, cu scopul de a promova stiinta si cercetatorii in randurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie catre activitatea de cercetare, incurajand o cariera in acest domeniu, de a creste recunoasterea publicului larg faţa de munca nevazuta a cercetatorilor si de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obisnuiti cu o meserie neobisnuita.

Incepand cu anul 2006, Noaptea Cercetatorilor este un proiect de sine statator din seria actiunilor Marie Curie si s-a bucurat de un success ce creste de la an la an. In 2011, s-a desfasurat in peste 800 de locatii in 300 de orase din 32 de tari europene.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • mihai12_sp
    mihai12_sp    22.09.2012 - 19:53
    UN PROIECT INEDIT! FELICITARI ORGANIZATORILOR SI MULTUMIM www.sunt parinte.ro, pentru informatii!!!