characters characters

Ministrul Mircea Dumitru isi prezinta raportul de activitate dupa sase luni de mandat

05 ianuarie 2017    |   344 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

clasa
Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, a dat publicitatii ieri, 4 ianuarie, raportul de activitate la finalul celor sase luni de mandat in aceasta functie. Structurat pe domeniile mari de activitate ale ministerului - invatamant preuniversitar, invatamant superior si cercetare - documentul include atat realizarile, cat si proiectele in curs de desfasurare.

Astfel, in sectorul preuniversitar, principalale obiective au fost profesionalizarea managementului scolar, prin organizarea concursului national pentru ocuparea functiilor de directori/directori adjuncti din unitatile de invatamant, respectiv adoptarea unor masuri cu puternic impact in ceea ce priveste combaterea abandonului scolar: politici de desegregare, decontarea integrala a navetei elevilor, asigurarea manualelor scolare gratuite pentru elevii din ciclul superior al liceului si consolidarea invatamantului profesional dual.

In invatamantul superior au fost adoptate masuri privindfunctionarea si evaluarea scolilor doctorale, demers necesar pentru recredibilizarea cercetarii stiintifice din universitati, dar si standardele minimale necesare si obligatorii pentru accesul la titlurile si functiile academice. De asemenea, au fost constituite si relansate consiliile consultative ale ministerului: CNATDCU, CNCS, CNECSTDI, CNSPIS etc. In domeniul cercetarii s-a urmarit profesionalizarea managementului institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, dar si lansarea/derularea competitiilor din Programul National CDI 2015-2020.

Un capitol distinct al raportului il constituie sintezaordonantei de urgenta a carei menire a fost eliminarea unor blocaje din educatie si cresterea calitatii in invatamant. Au fost reglementate astfel modalitatea de sustinere a examenului de definitivat, echivalarea gradului didactic I pentru mai multe categorii de personal didactic si functionarea invatamantului special integrat in invatamantul de masa. In ceea ce priveste invatamantul superior, ordonanta de urgenta a completat cadrul normativ astfel incat senatele universitare sa poata infiinta duble specializari prin alaturarea a doua programe de studiu deja acreditate si a prelungit acreditarea scolilor doctorale pana la sfarsitul anului universitar 2016-2017. OUG a legiferat si eliminarea vidului legislativ privind asigurarea calitatii in invatamantul superior prin prin modificarea OUG nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei.

Poti citi raportul de activitate aici.

Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/editor/3984065948/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu