characters characters

Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica proiectul de Statut al elevului

21 iunie 2016    |   449 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Eleva si profesoaraMinisterul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a lansat in dezbatere publica proiectul Statutului elevului, document ce reglementeaza drepturile si obligatiile elevilor inmatriculati in institutiile de invatamant de stat, particular sau confesional din Romania.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Educatiei in colaborare cu Consiliul National al Elevilor si alte organizatii reprezentative ale elevilor si este fundamentat pe respectarea valorilor comunitatii scolare si ale sistemului educational: accesul liber si gratuit la educatie de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia in mod echitabil de resursele materiale si educationale furnizate de sistemul educational, onestitatea intelectuala, sprijinirea gandirii critice, respectarea demnitatii tuturor membrilor comunitatii scolare, respectiv deschiderea institutionala pentru schimbari constructive.

Una dintre prevederile care pot da nastere la discutii se refera la posibilitatea elevilor din invatamantul secundar superior (clasele XI – XII/XIII) de a cere schimbarea unui cadru didactic al clasei cu sustinerea a doua treimi din totalul de elevi ai clasei, printr-o cerere către conducere in care se va prezenta temeiul actiunii. (Alte drepturi, litera e).


Poti rasfoi proiectul mai jos:

Proiect Statutul elevului



Potrivit acestui proiect, drepturile elevilor au fost structurate in urmatoarele categorii: educationale, de asociere si exprimare, drepturi si modalitati de recompensare. Documentul prevede, de asemenea, indatoriri, interdictii si sanctiuni pentru incalcarea de catre elevi, in incinta unitatii de invatamant, a prevederilor prezentului statut sau a prevederilor explicite din actele normative in vigoare, in functie de gravitatea acestora.

Un statut al elevului reprezinta un demers necesar in asumarea de catre comunitatea scolara a rolului pe care trebuie sa il aiba elevii in sistemul national de educatie. Ce este important: proiectul vine atat cu drepturile, cat si cu obligatiile pe care acestia le au. Statutul a fost elaborat in intalniri succesive cu reprezentantii elevilor si imi doresc ca la finalul consultarii publice sa avem un document robust, reprezentativ pentru invatamantul preuniversitar”, a declarat ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

Colectarea opiniilor si a sugestiilor pe marginea proiectului de statut se va desfasura in perioada 17 iunie - 4 iulie 2016. Toti cei interesati sa se implice in acest dialog public sunt invitati sa transmita pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro propuneri si observatii vizand structura si continutul documentului lansat in dezbatere publica.

Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu