characters characters

Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica „Optiunile de educatie si formare profesionala ale absolventilor de clasa a VIII-a”

20 mai 2016    |   1616 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

conferinta sistem profesional dual
Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a lansat joi, 19 mai, consultarea publica privind definitivarea optiunilor de educatie si formare profesionala ale absolventilor de clasa a VIII-a in sistemul profesional-dual.

Documentul-concept care sta la baza acestei dezbateri a fost elaborat de reprezentantii Ministerului Educatiei si ai Centrului National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic (CNIDPT) si puncteaza o serie de elemente-cheie: analiza situatiei actuale a invatamantului profesional, clarificarea specificului programelor de formare in sistem profesional-dual, stabilirea traseelor pentru continuarea studiilor si iesirile pe piata muncii, precum si solicitarile mediului economic privind formarea in sistem profesional-dual.

In cadrul conferintei de presa care a marcat initierea procesului de consultare, ministrul Adrian Curaj a subliniat principalele noutati incluse in pachetul de masuri propuse de Ministerul Educatiei. „Principala modificare, sau mai corect spus completare, vizeazatraiectoria profesionala a elevului care se inscrie la aceasta forma de invatamant: deoarece in acest moment exista doar posibilitatea nivelului trei de calificare, adica aceea de muncitor calificat, am introdus doua noi niveluri: nivelul de calificare 4 (tehnician) si nivelul de calificare 5 (tehnician specialist). Ne fundamentam propunerile pe un studiu de caz din cinci tari iar modelul nostru, desi nu copiaza un anume model, raspunde si este aliniat la ceea ce se intampla in tarile cu foarte multa experienta in domeniu, tari care reusesc sa vina cu resurse umane calificate pe piata muncii si sa raspunda nevoilor de dezvoltare. In al doilea rand, vom vorbi, de acum inainte, doar deinvatamantul profesional-dual, pentru ca pregatirea profesionala nu poate fi facuta fara o implicare majora si o practica adecvata in industrie, la beneficiar”, a declarat ministrul Educatiei.

Colectarea opiniilor si sugestiilor cu privire la modificarile propuse in documentul-concept „Optiunile de educatie si formare profesionala ale absolventilor de clasa a VIII-a” va fi gestionata de CNIDPT si se va desfasura in perioada 19 mai - 16 iunie.

Toti factorii interesati sa se implice in acest dialog public au la dispozitie adresa de e-mail consultare-dual@tvet.ro pentru transmiterea propunerilor si a observatiilor vizand structura si continutul optiunilor de formare, tipul de contract care reglementeaza relatia elev-operator economic, partajarea costurilor de formare in sistem profesional - dual si sursele de finantare, certificarea competentelor profesionale ale elevilor si nivelul de flexibilitate administrativa.

De asemenea, profesorii, reprezentantii elevilor, ai parintilor si ai partenerilor sociali vor primi invitatii in vederea participarii la consultare. La nivel regional vor fi organizate dezbateri cu reprezentanti ai partenerilor sociali,astfel: in perioada 30 mai - 3 iunie (regiunile Vest si Sud-Est), iar in perioada 6 -10 iunie, regiunile Centru, Vest, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia si Nord-Est.

La conferinta de presa au mai participat Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, Monica Anisie, si directorul Centrului National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic, Gabriela Petre.

Sursa: Edu.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu