characters characters

Mici scriitori, mari sperante

24 februarie 2014    |   386 vizualizări
de Academia Motanov

Liteatura pentru copii poate fi scrisa chiar de copii! Jane Austen a inceput sa scrie cand avea 11 ani, pentru a-si distra fratii si surorile – povestiri, scurte piese, sarade, reunite in colectia Juvenilia. Anne Frank, al carei jurnal scris in Germania nazista a impresionat o lume intreaga, a scris de asemenea un roman si mai multe povestiri. Si o tanara scriitoare de origine romana are un loc pe lista noastra – Flavia Bujor, la 12 ani autoare a romanului Profetia pietrelor, publicat in franceza si tradus in 23 de limbi.

Scrisul poate fi amuzament, refugiu, creatie a unui nou univers. Dar cum ajung copiii sa scrie fictiune?
In primul rand, citesc fictiune (romane, nuvele, povestiri). Imaginatia e o capacitate de a face asocieri inedite, de a crea din materiale pe care le ai – cuvinte, imagini, senzatii. Cititul dezvolta vocabularul copiilor, ii obisnuieste cu muzicalitatea frazelor, cu logica unui univers imaginar. Le dezvolta empatia si le dezvaluie complexitatea relatiilor dintre oameni. E un acces la cunoastere care apare inaintea experientei si ii pregateste pentru ea.

In al doilea rand, isi antreneaza scrisul – prin compunerile pentru scoala, scriind jurnale, scrisori. Unele metode de antrenament, precum scrisorile, au iesit din joc in ultima vreme. Au aparut, in schimb, alte prilejuri de dezvoltare a abilitatilor de scriere creativa: postarile pe blog, jocurile speciale (Story Cubes, Dixit), care ii stimuleaza pe copii sa construiasca impreuna o poveste, ca si jocurile de improvizatie, sau atelierele axate exact pe aceste competente.

Atelierele de scriere creativa grupeaza copiii in categorii de varsta, se pot face dupa scoala, ca un fel de cerc, cum e acest proiect din Chicago, se pot concentra doar pe fictiune, sau le pot deschide copiilor mai multe piste – eseu, interviu, reportaj, poezie, scenariu, povestiri, cum e atelierul de la Bucuresti cu Adina Rosetti.

Copiii care isi folosesc imaginatia in scris si se pricep la asta, pot si publica! In Dilematix scriu copiii intre 7 si 14 ani. Sau, daca „operele” sunt in engleza, e bine de stiut ca exista si publicatii precum Stone Soup, fondata in 1973. Exista si optiunea volumelor aparute in urma unor concursuri sau tabere de creatie, cum a fost cartea Ce poti face cu doua cuvinte.

Dar mai intai lectura si exercitiul, apoi laurii. Si sa nu uitam ca micutii vad ce facem noi si, daca vrem sa ne creada ca cititul e important, ar fi bine sa ne vada citind!

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu