characters characters

Metodologia inscrierii in invatamantul primar in anul scolar 2014-2015

12 februarie 2014    |   1875 vizualizări
Conditii de inscriere in invatamantul primar
Parintii copiilor care implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2014 inclusiv, au obligatia de a-si inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare.
Parintii copiilor care nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2013-2014 si implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2014 inclusiv, pot inscrie, la cerere, copiii in invatamantul primar, in clasa intai.
Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2014 inclusiv pot sa-si inscrie copiiii in clasa pregatitoare, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare. Inscrierea lor se face la solicitarea scrisa a parintilor, daca evaluarea psihosomatica a acestora atesta pregatirea copiilor pentru clasa pregatitoare.
Parintii copiilor care varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2014 inclusiv, care nu opteaza pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare in anul scolar 2014-2015 sau ai celor pentru care evaluarea psihosomatica arata ca nu pot parcurge cu succes clasa pregatitoare, isi vor inscrie copiii la gradinita, in grupa mare.

In cazul in care exista solicitari de inscriere in clasa pregatitoare a copiilor care implinesc 6 ani dupa data de 31 decembrie 2014, inspectoratele scolare/unitatile de invatamant vor consilia parintii privind nevoia de a lua decizia in interesul copilului. Solicitarea parintilor nu poate fi solutionata decat daca evaluarea psihosomatica atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea clasei pregatitoare. In cazul in care rezultatul evaluarii arata ca dezvoltarea copilului nu asigura cu succes parcurgerea clasei pregatitoare, copilul va fi inscris in grupa mare.
Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat.

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor
Este coordonata de Centrul judetean de resurse si asistenta educationala/ Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala.
Perioada de desfasurare si adresele la care se realizeaza evaluarea psihosomatica a copiilor vor fi afisate la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar judetean. Evaluarea va fi programata in intervalul orar 10:00-18:00.

La incheierea evaluarii , rezultatul este comunicat in scris parintelui care a solicitat evaluarea. Rezultatul nu poate fi contestat.

In clasa pregatitoare din invatamantul special
sunt inscrisi copii cu cerinte educationale speciale, care implinesc varsta de 8 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copii cu cerinte educationale speciale cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani la data inceperii anului scolar.

Alegerea scolii la care va fi inscris copilul
Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la unitatea respectiva. Pe locurile libere se inscriu si se inmatriculeaza copiii care provin din alte circumscriptii scolare, inclusiv din alte localitati.
Daca numarul cererilor de inscriere de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicare criterii de departajare generale si specifice.

Criteriile generale sunt urmatoarele:
a) Existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
b) Existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti. Situatia copilului care provine de la o casa de copii/centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti;
c) Existenta unui document care atesta ca este orfan de un singur parinte
d) Existenta unui frate/unei surori inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva
Repartizarea copiilor se face in ordinea descrescatoare a numatului de criterii generale de departajare cumulate de fiecare copil.

Criteriile specifice de departajare  sunt elaborate de fiecare unitate scolara si sunt aplicate dupa aplicarea criteriilor generale.  Exceptie de la aceasta regula fac scolile cu predare in limba unei minoritati nationale care au stabilit printre criteriile specifice cunoasterea limbii de predare -  acesta poate fi aplicat inainte criteriilor de departajare.

Criteriile specifice nu pot include existenta unor liste de preinscrieri.
In cazul in care la o unitate de invatamant, pe ultimul loc liber, este inmatriculat un opil din alta circumscriptie scolara, fratele sau geaman/sora sa geamana va fi admis/a la aceeasi unitate de invatamant, peste numarul de locuri alocat.

*Sursa foto: Flickr.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu