characters characters

Metode de a pastra linistea in clasa

De ce lauda functioneaza mai bine decat avertismentele in sala de clasa

04 februarie 2020    |   9480 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

metode de a pastra linistea in clasa
Pentru a imbunatati comportamentul copiilor in clasa, profesorii ar trebui sa se concentreze pe lauda comportamentelor pozitive ale acestora, mai degraba decat pe mustrarea elevilor cand sunt neastamparati, arata un studiu recent.

Citeste si:

Cum pot incuraja cadrele didactice comportamentele pozitive in clasa

Cadrele didactice autentice sunt mai apreciate de elevi


Autorii studiului au analizat timp de 3 ani peste 2500 de prescolari si elevi (cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani). Rezultatele au aratat ca elevii s-au concentrat mai bine cu 20-30% la lectie atunci cand cadrelor didactice li s-a cerut sa ia in considerare cate laude ofera copiilor in comparatie cu numarul observatiilor.


In jumatate din clasele participante la studiu, cadrele didactice au urmat un program de interventie comportamentala numit CW-FIT, in care copiilor li se spune care sunt abilitatile sociale de care vor trebui sa dea dovada in timpul lectiilor si sunt recompensati atunci cand fac acest lucru. In cealalta jumatate din clase, cadrele didactice au aplicat tehnici clasice de management al clasei.


Concluziile au aratat o relatie intre numarul de laude comparativ cu numarul mustrarilor si capacitatea de concentrare a copiilor la lectii. Cu alte cuvinte, cu cat cadrele didactice i-au laudat mai mult pe copii si i-au certat mai putin, cu atat copii au fost mai atenti la profesori sau au lucrat mai bine exercitiile date de acesta.


In clasele in care numarul laudelor a fost cel mai ridicat fata de numarul mustrarilor, copiii au petrecut 20-30% mai mult timp concentrandu-si atentia asupra profesorului sau exercitiilor in comparatie cu acele clase in care elevii care au primit cele mai putine laude si cele mai multe mustrari. Aceasta relatie a ramas constanta chiar si in clasele in care profesorii au pus in aplicare tehnici traditionale de management al clasei.


Autorii studiului arata ca „Din pacate, cercetarile anterioare arata ca profesorii tind sa mustre elevii mai mult pentru comportamentele problematice decat tind sa ii laude pentru comportamentele pozitive, iar acest lucru poate avea deseori un efect negativ asupra clasei si asupra comportamentelor copiilor. Chiar si atunci cand numarul mustrarilor a fost egal cu numarul laudelor, copiii s-au concentrat asupra sarcinilor de invatare in 60% din timp. Daca numarul laudelor creste (astfel incat sa fie cel putin dublu fata de numarul mustrarilor), rezultatele sunt si mai bune. ”.


Mai ales cand vine vorba de elevii problema, care au dificultati de invatare sau comportamente dificile, lauda se poate dovedi o metoda eficienta de a-i implica in lectii. Autorii atrag atentia asupra faptului ca doar lauda nu poate avea aceste efecte benefice, fiind de asemenea necesare tehnici de predare si strategii de management al clasei eficiente.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Angela Cotoară    09.02.2020 - 22:07
    Alte metode... adecvate unui nr. de 32 copii de 5-6 ani într-un spațiu de 36 mp unde mai sunt 24 pătuțuri, 32 măsuțe, 32 scăunele, birou, dulapuri ptr. jucării, îi rog pe "specialiști" să ne spună!
  • Fără foto
    Georgeta Ilie    08.02.2020 - 19:49
    In fiecare clasa exista elevi care intampina dificultati in invatare .Am in clasa un elev ,foarte inteligent dar care refuza sa citeasca si sa scrie .Cu multa rabdare ,l-am incurajat de fiecare data,l- am aplaudat impreuna cu colegii ,atunci cand incerca sa citeasca si progresul a aparut .A capatat incredere in el iar elevii clasei au devenit si ei mai atenti ,asteptand micile recompense .Sunt convinsa ca laudele aduc plusvaloare ,in activitatea didactica ,in detrimentul criticilor .