Mai mult de unu din cinci copii traieste in saracie in 40 dintre cele mai bogate tari din lume
FLORENȚA/NEW YORK, 6 decembrie 2023 - Unele dintre cele mai bogate tari din lume au inregistrat cresteri semnificative ale saraciei in randul copiilor in perioada 2014-2021, potrivit datelor publicate astazi de UNICEF Innocenti - Biroul global de cercetare si prognoza.
Report Card 18: Child Poverty in the Midst of Wealth (Saracia copiilor din centrul bunastarii) - cel mai recent raport din seria care analizeaza bunastarea copiilor in tarile OCDE si UE - constata ca Polonia si Slovenia sunt cel mai bine pozitionate in ceea ce priveste eforturile de combatere a saraciei in randul copiilor, urmate de Letonia si Republica Coreea. În schimb, unele dintre cele mai bogate tari incluse in raport raman in urma, aproape de coada clasamentului pe tari.
Raportul prezinta cea mai recenta si comparabila imagine a saraciei care afecteaza copiii in tarile OCDE si UE si analizeaza politicile guvernamentale de sprijinire a veniturilor pentru familiile cu copii. Raportul constata ca, in ciuda scaderii generale a saraciei cu aproape 8% in 40 de tari intre 2014 si 2021, la sfarsitul anului 2021 existau inca peste 69 de milioane de copii care traiau in gospodarii cu venituri mai mici de 60% din venitul national mediu.
„Impactul saraciei asupra copiilor este atat persistent, cat si daunator”, a declarat directorul UNICEF Innocenti - Biroul global de cercetare si prognoza, Bo Viktor Nylund. „Pentru majoritatea copiilor, acest lucru inseamna ca ar putea creste fara suficienta hrana nutritiva, fara haine, rechizite scolare sau un loc cald pe care sa-l numeasca acasa. Aceasta impiedica respectarea drepturilor si poate duce la o sanatate fizica si mintala precara”.
Consecintele saraciei se pot intinde pe durata intregii vieti. Copiii care se confrunta cu saracia au mai putine sanse de a termina scoala si castiga salarii mai mici la varsta adulta. Potrivit raportului, in unele tari, o persoana nascuta intr-o zona defavorizata risca sa traiasca cu opt sau noua ani mai putin decat o persoana nascuta intr-o zona bogata.
Raportul evidentiaza, de asemenea, inegalitati uriase in ceea ce priveste riscurile de saracie. În 38 de tari in care sunt date disponibile, copiii care traiesc intr-o familie monoparentala au un risc de peste trei ori mai mare de a trai in saracie decat ceilalti copii. Copiii cu dizabilitati si cei care fac parte din minoritati etnice/rasiale sunt, de asemenea, mai expusi riscului decat media.
Romania a inregistrat o evolutie pozitiva in ceea ce priveste reducerea nivelului ratei de saracie a veniturilor copiilor intre perioada 2012-2014 si perioada 2019-2021 (-22,5%). Cu toate acestea, 29% dintre copii traiau inca in saracie relativa in perioada 2019-2021, ceea ce reprezinta cea mai mare rata dintre statele membre ale UE. În 2022, rata de deprivare materiala si sociala severa in cazul copiilor era de peste 30% in Romania. Aceasta este la un nivel de aproape 12 puncte procentuale diferenta fata de Bulgaria, tara plasata pe pozitia a doua in UE in anul respectiv.
În plus, Romania are si cea mai mare prevalenta a saraciei persistente a copiilor (perioade prelungite sau episoade repetate de saracie) - 25% - dintre tarile incluse in studiu. Experientele persistente de saracie de-a lungul copilariei pot fi asociate cu rezultate deosebit de negative pentru copii, exacerband dezavantajele pe care saracia le creeaza deja. Unul dintre motivele principale ale ratei ridicate a saraciei in randul copiilor din Romania ar putea fi legat de impactul limitat al beneficiilor de protectie sociala in reducerea saraciei in randul copiilor. În 2021, in medie, sistemul de transfer de venituri a redus saracia infantila cu 42,4% in tarile analizate, in timp ce in Romania impactul protectiei sociale a ramas marginal si a redus saracia infantila cu mai putin de un sfert.
Pentru a eradica saracia in randul copiilor, raportul face apel la guverne si la partile interesate sa urgenteze:
- Extinderea protectiei sociale pentru copii, inclusiv a alocatiilor pentru copii si pentru familii, pentru a suplimenta veniturile familiilor.
- Asigurarea accesului tuturor copiilor la servicii de baza de calitate, cum ar fi serviciile de ingriire si educatia gratuita, care sunt esentiale pentru bunastarea lor.
- Crearea de oportunitati de angajare cu remuneratie adecvata si de politici pentru sustinerea familiei, cum ar fi concediul parental platit, pentru a sprijini parintii si persoanele care ingrijesc copii in concilierea responsabilitatilor profesionale si de ingrijire.
- Sa se asigure ca exista masuri adaptate la nevoile specifice ale grupurilor minoritare si ale gospodariilor monoparentale, pentru a facilita accesul la protectie sociala, la servicii esentiale si la munca decenta si pentru a reduce inegalitatile.
„Prestatiile banesti au un efect imediat in reducerea saraciei. Factorii de decizie pot sprijini gospodariile prin prioritizarea si cresterea cheltuielilor pentru prestatiile destinate copiilor si familiilor”, a adaugat Nylund. "Se pot invata multe din succesele inregistrate in diferite tari. Modul in care vom folosi aceste invataminte va determina cat de eficient putem asigura bunastarea copiilor astazi si in viitor”.
Adauga tu primul comentariu: