characters characters

La fiecare 4,4 secunde, a murit un copil sau un tanar in 2021, conform unui raport al ONU

10 ianuarie 2023    |   364 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

mortalitate infantila 2021
Se estimeaza ca cinci milioane de copii au murit inaintea implinirii varstei de cinci ani si alte 2,1 milioane de copii si de tineri cu varste cuprinse intre 5 si 24 de ani si-au pierdut viata in 2021, potrivit ultimelor estimari publicate de Grupul interinstitutional al ONU pentru estimarea mortalitatii copiilor (UN IGME, dupa denumirea in limba engleza).

Intr-un alt raport publicat tot astazi, Grupul constata faptul ca, in aceeasi perioada, 1,9 milioane de bebelusi s-au nascut fara viata. In mod tragic, multe dintre aceste decese ar fi putut fi evitate prin asigurarea unui acces echitabil la servicii medicale de calitate vizand sanatatea mamei, a nou-nascutului, a copilului si a adolescentului.

„Mult prea multi parinti se confrunta zilnic cu trauma pierderii propriului copil, uneori chiar inainte de prima suflare a acestuia”, a afirmat Vidhya Ganesh, directorul Diviziei de Analiza, Planificare si Monitorizare a Datelor din cadrul UNICEF. „O drama atat de mare, care poate fi prevenita, nu ar trebui considerata niciodata ca fiind inevitabila. Se pot inregistra progrese printr-o vointa politica mai puternica si prin investitii tintite pentru asigurarea unui acces echitabil la asistenta medicala primara fiecarei femei si fiecarui copil”.

Rapoartele prezinta anumite rezultate pozitive si o scadere a riscului de deces la toate varstele la nivel mondial dupa anul 2000. Rata globala a mortalitatii copiilor sub cinci ani a scazut cu 50% de la inceputul secolului, in timp ce rata mortalitatii copiilor cu varste mai mari si a tinerilor s-a diminuat cu 36%, iar rata copiilor nascuti morti a scazut cu 35%. Este posibil ca acest lucru sa se datoreze cresterii investitiilor pentru dezvoltarea sistemelor de asistenta medicala primara in beneficiul femeilor, al copiilor si al tinerilor.

Cu toate acestea, progresele s-au redus semnificativ din 2010, iar 54 de tari nu vor reusi sa atinga tinta din cadrul obiectivelor de dezvoltare durabila privind mortalitatea copiilor sub cinci ani. Agentiile avertizeaza ca, daca nu se iau masuri prompte in vederea imbunatatirii serviciilor de sanatate, aproape 59 de milioane de copii si de tineri vor muri pana in 2030 si aproape 16 milioane de bebelusi se vor naste fara viata.

„Este extrem de nedrept ca sansele de supravietuire ale unui copil sunt conditionate doar de locul in care s-a nascut si ca exista inegalitati atat de mari in ceea ce priveste accesul copiilor la serviciile medicale menite sa salveze vieti”, a declarat dr. Anshu Banerjee, director pentru sanatatea mamei, a nou-nascutului, a copilului si a adolescentului si pentru probleme legate de imbatranire in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). „Copiii de pretutindeni au nevoie de sisteme performante de asistenta medicala primara care sa raspunda nevoilor lor si ale familiilor lor, astfel incat sa aiba cel mai bun start in viata si sperante de viitor, indiferent de locul in care s-au nascut”.

Potrivit rapoartelor, sansele de supravietuire ale copiilor variaza in continuare extrem de mult in functie de locul in care se nasc acestia, situatia fiind cea mai grea in Africa Subsahariana si in Asia de Sud. Cu toate ca doar 29% dintre copiii nascuti vii la nivel global se afla in Africa Subsahariana, regiunea a insumat 56% din totalul deceselor survenite in randul copiilor sub cinci ani in 2021, iar Asia de Sud a inregistrat 26% din totalul acestor decese. Copiii nascuti in Africa Subsahariana sunt expusi celui mai mare risc din lume de mortalitate in timpul copilariei – de 15 ori mai mare decat riscul prezentat de copiii din Europa si America de Nord.

De asemenea, numeroase mame din aceste doua regiuni se confrunta cu pierderea dureroasa a copiilor lor la nastere, 77% dintre copiii nascuti morti in 2021 provenind din Africa Subsahariana si Asia de Sud. Aproape jumatate dintre copiii nascuti morti au fost in Africa Subsahariana. Riscul ca o femeie sa nasca un copil fara viata este de sapte ori mai mare in Africa Subsahariana decat in Europa si America de Nord.

„In spatele acestor cifre, se afla milioane de copii si de familii carora li se neaga dreptul fundamental la sanatate”, a afirmat Juan Pablo Uribe, director global pentru sanatate, nutritie si populatie in cadrul Bancii Mondiale si directorul Mecanismului Global de Finantare. „Avem nevoie de vointa politica si de leadership pentru finantarea sustinuta a serviciilor de asistenta medicala primara, una dintre cele mai eficiente investitii pe care le pot realiza statele si partenerii de dezvoltare”.

Potrivit estimarilor (valori medii), Romania a avut in 2021 o rata a mortalitatii in randul copiilor sub cinci ani de 6,88 la 1.000 de nasteri. Rata a fost mai mare in cazul baietilor (7,48 la 1.000 de nasteri) decat in cel al fetelor (6,28 la 1.000 de nasteri). In Romania, rata mortalitatii infantile in 2021 a fost de 5,63 la 1.000 de nasteri, in vreme ce mortalitatea neonatala a fost de 3,48 la 1.000 de nasteri.

Accesul la servicii medicale de calitate si disponibilitatea acestora reprezinta in continuare o chestiune de viata si de moarte pentru copiii din lumea intreaga. Cele mai multe decese survenite in randul copiilor au loc in primii cinci ani de viata, jumatate dintre ele producandu-se in prima luna de viata. In cazul acestor bebelusi, nasterea prematura si complicatiile aparute in timpul travaliului sunt principalele cauze ale decesului. De asemenea, peste 40% dintre decesele copiilor survin in timpul travaliului, majoritatea acestora putand fi prevenite prin accesul femeilor la ingrijiri de calitate pe tot parcursul sarcinii si in timpul nasterii. In cazul copiilor care supravietuiesc mai mult de 28 de zile, bolile infectioase precum pneumonia, diareea si malaria reprezinta cea mai mare amenintare.

Desi COVID-19 nu a provocat in mod direct cresterea mortalitatii in randul copiilor – in conditiile in care copiii prezinta un risc mai mic de deces din cauza acestei boli decat adultii – este posibil ca pandemia sa fi crescut riscurile ce pot periclita pe viitor sansele de supravietuire ale copiilor. Rapoartele subliniaza, in special, preocuparile cauzate de intreruperea campaniilor de vaccinare, a serviciilor de nutritie si a accesului la asistenta medicala primara, care ar putea pune in pericol sanatatea si bunastarea copiilor pentru multi ani de acum incolo. In plus, pandemia a determinat cea mai mare scadere continua a vaccinarilor din ultimele trei decenii, expunand nou-nascutii si copiii cei mai vulnerabili la un risc mai mare de deces cauzat de o serie de boli care pot fi prevenite.

Rapoartele noteaza si lipsa datelor, ceea ce ar putea compromite in mod serios impactul politicilor si al programelor menite sa creasca sansele de supravietuire si bunastarea copiilor.

„Noile estimari reflecta progresele remarcabile realizate la nivel global dupa anul 2000 in ceea ce priveste reducerea mortalitatii in randul copiilor sub cinci ani”, a afirmat John Wilmoth, director, Divizia Populatie din cadrul Departamentului pentru Probleme Economice si Sociale al ONU. „In ciuda acestor succese, trebuie depuse mai multe eforturi pentru a elimina diferentele mari care persista la nivelul tarilor si regiunilor, mai ales in Africa Subsahariana, in ceea ce priveste supravietuirea copiilor. Vom putea reduce aceste inegalitati si vom putea pune capat deceselor evitabile survenite in randul nou-nascutilor si al copiilor din intreaga lume doar daca imbunatatim accesul la servicii medicale de calitate, in special in timpul nasterii”.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu