characters characters

Integrarea in gradinita – o piatra de incercare pentru parinti

14 septembrie 2012    |   395 vizualizări
Exista copii care se simt bine din prima clipa la gradinita; se joaca, sunt bucurosi de compania celorlalti copii si a educatoarei. Cei mai multi insa, au nevoie de o anumita perioada pentru a se acomoda. Durata acestei perioade de integrare depinde de  anumiti factori: de temperament, de gradul de timiditate, de varsta, de atitudinea colectivului de copii sau a educatoarei, de abilitatea lui de a se obisnui cu persoane straine, de conditiile oferite in cadrul gradinitei etc.

Incercand sa venim in ajutorul parintilor, va oferim cateva sfaturi practice:
-    Pentru ca integrarea sa-i fie mai usoara, e potrivit ca inainte cu cateva saptamani, sa incercati sa-i schimbati ritmul de acasa cu unul cat mai apropiat de cel de la gradinita.

-    Puteti incerca un joc de rol „La gradinita” – cel mic cu ajutorul jucariilor, reuseste sa creeze si sa-ti transmita ce se intampla la gradinita din perspectiva lui, care e dinamica si atitudinea colegilor dar si a educatoarei.

-    Multi parinti si bunici le spun copiilor ca la gradinita nu vor mai fi rasfatati si n-o sa primeasca intotdeauna doar ce vor ei. Gradinita si educatorii trebuie prezentati intr-o lumina pozitiva, pentru ca cel mic sa nu aiba temeri legate mersul la gradinita.

-    Permite-i copilului sa-si ia cu el jucaria preferata pentru a nu se simti singur sau pentru a-i asigura confortul emotional oferit de un obiect de acasa.

-    Pastreaza contactul cu educatoarea. Este foarte util atat pentru tine, pentru a fi la curent cu procesul de acomodare -  ce ii place copilului la gradinita, ce refuza sa faca etc – dar si pentru educatoare care ar trebui sa stie daca ce alimente nu tolereaza cel mic, la ce poate reactiona negativ, ce anume il bucura, cum il poate linisti daca plange etc.

-    Vorbeste-i tot timpul relaxat si cu incredere despre atmosfera de la gradinita. Foloseste cuvinte pe intelesul lui, stimuleza-i curiozitatea si lasa deoparte impunerile „Trebuie sa mergi la gradinita” sau „Nu exista alta solutie”.

-    E bine ca in aceasta perioada de adaptare sa petreci mai mult timp cu el si sa ii acorzi mai multa atentie.

-    Saluta-l si zambeste-i la despartire, chiar daca plange si poti gasi un salut personalizat, care sa fie numai al vostru, confirmand astfel relatia speciala dintre voi.

-    Fa un obicei din pregatirea pentru a doua zi, in care sa-l implici pe copil.

-    Spune-i cuvinte pe care are nevoie sa le auda atunci cand mergi sa-l iei de la gradinita cum ar fi “Mi-a fost dor de tine”, “Abia astept sa-mi spui ce ai desenat azi”, “Ai vazut cat de repede a trecut timpul” etc.

-    Fa cumparaturile necesare pentru intrarea la gradinita impreuna cu el si tine cont cat mai mult de parerea lui, fara sa incerci sa compensezi lipsa ta  prin ceea ce ii vei cumpara, dar nici lasand-l sa creada ca parerea lui nu conteaza in alegerea lucrurilor.

La Psy Motion reusim sa raspundem ingrijorarii firesti a familiei, prin consiliere adresata atat copiilor cat si parintilor:
- impreuna cu parintii analizam toate aspectele care influenteaza copilul si realizam strategii prin care sa facilitam adaptarea copilului in gradinita
- sedintele cu copilul, sunt bazate pe interventii terapeutice prin joc si tehnici integrative; astfel il ajutam pe acesta sa isi exprime trairile, diminuand astfel starea de anxietate sau sentimentul de neajutorare, axandu-ne pe cresterea stimei de sine si a nivelului de independenta, oferindu-i  mijloacele prin care sa faca singur fata provocarilor intalnite


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu