characters characters

Inaugurarea Centrului Edmond Nicolau, primul centru public din Bucuresti, 100% renovat si amenajat pentru refugiatii ucraineni.

10 martie 2023    |   330 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

UNICEF Centrul Edmund Nicolau
Centrul Edmond Nicolau, primul centru public din Bucuresti 100% renovat si amenajat pentru refugiatii din Ucraina, a fost inaugurat astazi, 10 martie 2023, in prezenta primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, si a reprezentantilor organizatiilor partenere in acest proiect, Habitat for Humanity si UNICEF Romania. Centrul Edmond Nicolau are o capacitate de cazare de 100 de locuri, fiind ocupat in prezent in proportie de circa 70%.

Astazi Centrul este functional si gazduieste refugiati datorita parteneriatului intre Primaria Sectorului 2 si societatea civila, prin implicarea organizatiilor Habitat for Humanity si UNICEF Romania. Este un exemplu de buna practica pentru administratiile din Romania, dar si un model de colaborare prin care reusim sa ne dovedim solidaritatea prin fapte concrete.

Cladirea a fost pusa la dispozitie de catre Primaria Sectorului 2, iar renovarea si amenajarea au fost posibile datorita contributiei si eforturilor sustinute ale Habitat for Humanity si UNICEF Romania. Practic, o cladire de birouri a Colegiului Tehnic Edmond Nicolau a fost transformata intr-o casa primitoare, prietenoasa si confortabila pentru persoanele care au fugit din calea razboiului din Ucraina.

La peste un an de la inceperea razboiului din Ucraina, Primaria Sectorului 2 continua sa sprijine refugiatii care provin din medii defavorizate si au nevoie de sustinere pentru a se putea adapta situatiei lor actuale.

„Razboiul din Ucraina e o drama pe care nu o credeam posibila, la care Sectorul 2 a raspuns prompt si a ajutat din primul moment. Am deschis in regim de urgenta centre temporare pentru refugiati, am strans donatii. Spre Sectorul 2 au venit valuri de oameni izgoniti din casele lor. Prin centrele noastre au trecut 8.690 de refugiati, dintre care 3.000 copii si 4.000 femei - cifre ce spun mult despre amploarea situatiei exceptionale. Însa, ziua de azi nu este numai despre gestionarea crizei create de un razboi stupid, ci, mai ales, despre Oameni. Oameni din institutii publice, din societatea civila si din sectorul privat, care s-au asezat la aceeasi masa, si-au dorit acelasi lucru si au avut aceeasi abordare: sa munceasca si sa ajute alti oameni aflati intr-o situatie dramatica. Indiferent de legislatie sau de resursele disponibile, oamenii de suflet au realizat un lucru remarcabil - un centru pentru refugiati ce nu se rezuma doar la o cladire renovata si modernizata, ci si la un spatiu primitor ce le ofera refugiatilor o experienta cat mai apropiata de ideea de „acasa”. Țin sa multumesc tuturor oamenilor de suflet de la Habitat for Humanity, UNICEF, CORE, dar si doamnei director al Colegiului Tehnic Edmond Nicolau. Multumiri speciale tuturor voluntarilor care au pus umarul, dar si oamenilor exceptionali din Primarie, care au muncit mult peste fisa postului”, a spus Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Pe langa cazare, masa si produse de igiena, refugiatii beneficiaza la centru si de alte servicii de consiliere si sprijin, cum ar fi ajutor cu documentele, consiliere psihologica, asistenta medicala, ajutor la angajare, dar si alte servicii. Toate acestea au fost posibile datorita unui efort comun, pe termen lung, al Primariei Sectorului 2, ONG-urilor, voluntarilor, organizatiilor internationale si donatorilor privati.

Habitat for Humanity a raspuns prompt propunerii Primariei Sectorului 2 de a renova si de a transforma Cladirea Edmond Nicolau corp E si a venit cu solutiile tehnice potrivite pentru ca aceasta cladire sa devina un centru cu toate functiunile necesare locuirii decente si gazduirii de servicii sociale de integrare. Lucrarile de executie au durat 4 luni, fiind implicate in procesul de renovare si de mobilare a spatiului peste 100 de persoane (muncitori calificati, voluntari, beneficiari). Habitat for Humanity a contribuit la amenajarea Centrului Edmond Nicolau cu o investitie de 350.000 de euro.

„Centrul pentru refugiati Edmond este dovada ca parteneriatele dintre organizatiile neguvernamentale, impreuna cu companiile din sectorul privat si autoritatile locale aduc un ajutor real societatii. Din momentul in care ne-am unit fortele, am readus aceasta cladire la viata si i-am oferit un sentiment bun de ACASĂ. Astazi ne bucuram ca si-au gasit aici linistea multe familii care au fugit din calea razboiului si care fac in fiecare zi eforturi sa o ia de la capat.”, a declarat Roberto Patrascoiu, director national Habitat for Humanity Romania.

Esentiala este si contributia UNICEF Romania, care colaboreaza cu Primaria Sectorului 2 inca de pe vremea cand refugiatii erau cazati in Centrul de la Școala Ferdinand. Cu sprijinul IKEA, au dotat cu mobilier Centrul Ferdinand, care a devenit ulterior Centrul Edmond Nicolau, iar in prezent sustin functionarea centrului prin acoperirea cheltuielilor cu salariile pentru trei angajati romani si trei angajati ucraineni. În plus, UNICEF Romania ofera tichete sociale pentru angajatii primariei care lucreaza ore suplimentare cu refugiatii. Pana in prezent, valoarea totala a sustinerii oferite de UNICEF pentru functionarea centrului Edmond Nicolau este de aproximativ 160.000 de dolari. De asemenea, in parteneriat cu mai multe organizatii neguvernamentale, UNICEF Romania sustine activitati educationale organizate in Centru si faciliteaza controale medicale periodice pentru refugiati.

Persoanele care lucreaza in prezent in Centru cu sprijinul UNICEF au diferite functii, de la traducator, asistent social, asistent medical generalist, asistent ce ofera sprijin refugiatilor in gasirea unei locuinte, pana la personal de curatenie.

„Centrul Edmond reprezinta un exemplu de buna practica in ceea ce priveste colaborarea dintre o autoritate locala - Primaria Sectorului 2, o organizatie internationala – Habitat for Humanity, o organizatie interguvernamentala - UNICEF, companii, organizatii ale societatii civile si refugiatii insisi. Toti actorii si-au folosit expertiza internationala si locala si si-au unit resursele pentru a se asigura ca toti copiii si familiile de refugiati au un spatiu sigur si prietenos, au acces la servicii sociale si de sanatate, la educatie si ca se pot integra in comunitate.”, a declarat Gabriel Vockel, Reprezentantul adjunct al UNICEF in Romania.

În Sectorul 2 functioneaza in prezent 4 centre de refugiati cu o capacitate totala de cazare de peste 400 de locuri. Din raportarile Centrului Municipiului Bucuresti de Conducere si Coordonare a Interventiei, Sectorul 2 dispune de cele mai multe locuri de cazare pentru refugiati din tot Bucurestiul. În cele 4 centre din Sectorul 2 sunt acum cazate 255 de persoane, potrivit datelor din 23 februarie 2023.

Cei mai multi refugiati din Sectorul 2 sunt insa cazati in privat. Vorbim de 2.435 de persoane cazate in 611 apartamente, din cele inregistrate in programul 50/20. Pentru ei DGASPC Sector 2 face verificari lunare, gestioneaza cererile si intervine atunci cand sunt semnalate situatii abuzive sau dificile.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu