characters characters

Igiena orala a copiilor

20 octombrie 2013    |   1144 vizualizări
Stim cu totii cat de neplacute pot fi problemele de sanatate dentara. De aceea, este bine sa te asiguri ca cel mic nu se va confrunta cu ele sau ca, cel putin, ai facut tot ce este posibil pentru a evita acest lucru.  Asadar, invata-l de la cele mai mici varste cum poate avea grija de igiena orala si, implicit, de sanatatea sa dentara.

Ce  masuri poti lua pentru igiena si sanatatea dentara a copilului?

Inainte de aparitia dintilor, este necesar sa asiguri igiena orala a copilului, curatind gingiile dupa fiecare masa, cu un tifon inmuiat in apa.

La varsta de 6 luni este recomandata o prima evaluare de catre medicul stomatolog. A doua consultatie are loc la 6 luni dupa aparitia primului dinte, apoi la sase luni, sau mai des, daca medicul stomatolog recomanda acest lucru.

Intreaba-l pe dentist daca fiul sau fiica ta are nevoie de sigilare dentara. Sigilarea dentara este un procedeu care presupune aplicarea unui invelis rasinic subtire pe suprafetele ocluzale ale dintilor permanenti din spate, deoarece pe acestea se formeaza cariile cel mai frecvent.

Vorbeste-i copilului despre sanatatea dentara. Pentru a te asigura ca a inteles importanta igienei orale, vorbeste-i copilului despre felul in care se formeaza cariile, explica-i ce este placa bacteriana si cum apare tartrul. Poti apela la planse sau filmulete explicative pentru copii.


Ce trebuie sa stii despre periajul dintilor

Primul pas pentru a avea dinti sanatosi este sa ii mentinem curati.  Iata ce trebuie sa stii despre cum il inveti pe copil sa se spele pe dinti.

Poti incepe perierea dintilor copilului in jurul varstei de 17 luni. De la varsta de 2 ani, il poti lasa sa perieze singur dintii, sub supravegherea ta, pentru evitarea accidentelor si pentru asigurarea unei perieri corecte.

Pentru copiii prescolari, este recomandata folosirea pastei de dinti in cantitate mai mica decat la adulti si copii mai mari – cat un bob de mazare.

Se recomanda periajul dintilor de minim doua ori pe zi daca nu este posibil dupa fiecare masa, folosind o pasta de dinti care contine fluor si o periuta cu peri moi.  Asigura-te ca cel mic s-a spalat pe dinti si a folosit ata dentara inainte de a merge la culcare.

Inlocuieste periuta de dinti aproximativ o data la 3 luni.

Invata-l pe copil miscarile unui periaj complet si corect: atat pe suprafetele exterioare, cat si pe suprafetele interioare ale dintilor. De asemenea, nu uita de perierea limbii si a partii interioare a obrajilor.

Ata dentara poate fi folosita inca de la varsta de 4 ani -  la inceput cu ajutorul parintilor, desigur. In general, dupa varsta de 8 ani, copiii se pot descurca singuri cand folosesc ata dentara.

In cazul in care copilul poarta aparat dentar, medicul stomatolog il poate invata pe copil cum sa curete corect dintii. De obicei, este recomandata irigatia orala, cu ajutorul unor instrumente ce folosesc apa sub presiune si a periutelor interdentale pentru curatarea spatiilor dintre dinti si sarma.

Nu ezita sa ceri sfatul medicului stomatolog pentru a te asigura ca faci tot ce este necesar pentru igiena si sanatatea dentara a copilului. Copilul tau ce reguli de igiena orala cunoaste si pune in practica?


SFAT MEDIC
Stimularea muschilor fetei
Dezvoltarea armonioasa a fetei, maxilarelor si dintilor incepe din primele zile de viata. Printre avantajele alaptarii se numara si faptul ca intreaga cavitate orala a bebelusului functioneaza normal: pentru a suge, el face un efort muscular mai mare decat in cazul folosirii tetinei.
Alimentele dure introduse dupa varsta de sase luni detemina un efort muscular absolut necesar pentru dezoltarea normala a aparatului dentomaxilar. In plus, alimentele dure – de exemplu merele – au un efect de autocuratire, eliminand de pe dinti resturile alimentare. De retinut, totusi, ca nu este suficient sa mancam un mar seara, inainte de culcare. Fructele contin zahar care, dupa cum stim, este alimentul preferat al microbilor din placa si conduce la aparitia cariilor.

Asadar, periajul de dimineata si seara este obligatoriu pentru prevenirea bolilor dentare la copil, indiferent de varsta acestuia. La copiii mai mari, insa, putem folosi si alte metode preventive, cum ar fi ata dentara sau guma de mestecat fara zahar. In timpul zilei dupa mese si gustari, o guma de mestecat pentru copii, fara zahar, va realiza o curatire  a dintilor, indepartand mecanic resturile de pe dinti. In plus, va stimula secretia salivara si va neutraliza aciditatea produsa de aceste resturi alimentare.

 Mananci bei mesteci OrbitPentru dinti puternici si sanatosi! Orbit for Kids este guma de mestecat creata special pentru copii, care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi, iar gustul este minunat!

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu