characters characters

Harta europeana a stiintei la Noaptea Cercetatorilor - un eveniment pentru minti curioase

25 septembrie 2013    |   296 vizualizări
Pe 27 septembrie, incepand cu ora 17.00, in Bucuresti, Parcul Tineretului – intrarea dinspre liceul Sincai, la Muzeul Antipa si pe Platforma Magurele, mintile curioase sunt asteptate pentru a sarbatori alaturi de sute de mii de cetateni europeni stiinta, descoperirile stiintifice si cercetatorii locali, la Noaptea Cercetatorilor 2013.

Cunoscute institute de cercetare si institutii, precum: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”, Institutul National de Cercetare in Sport, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor, Institutul de Fizica Atomica, Institutul de Stiinte Spatiale, Centrul pentru Studii Complexe, Inspectoratul General al Politiei, Institutul de Geologie si multe alte institute si institutii isi vor prezenta rezultatele muncii de laborator si cercetare, deschizandu-si portile catre publicul larg.

Vizitatorii Noptii Cercetatorilor vor avea parte de demonstratii practice, dezbateri pe teme stiintifice de actualitate, experimente, prezentari, concursuri interactive si vizite ghidate prin laboratoare.

In Parcul Tineretului, intrarea dinspre liceul Sincai, incepand cu ora 17.00, vizitatorii vor putea explora un adevarat targ al stiintei, prin cele patru zone mari: SciFUN, Knowledge, Agora (care gazduieste Salonul Cercetatorilor si Exploratorilor Neconventionali) si zona Uniunii Europene.

In zona SciFUN, experimentele si jocurile se tin lant: Discovery Channel aniverseaza 10 ani de Myth Busters in Romania, provocand vizitatorii sa participe la confirmarea sau infirmarea locala a mitului superioritatii Multitasking a femeilor; se deseneaza laboratoare cu cerneala fluorescenta la Standul UV; atelierul de grafica digitala, sustinut de Intuitext, va invita la creativitate; amatorii de muzica devin DJ cu Europa FM.

Zona Knowledge este dedicata institutelor de cercetare. Aflam ce este si ce poate face laserul cel mai puternic din lume de la specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”. Cercetatorii de la Institutele Nationale de Fizica de pe Platforma Magurele si Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti va asteapta cu experimente fascinante cu lumina, electricitate, laser si plasma. Invatati sa cantati la harpa fara coarde, priviti cum un cilindru sfideaza gravitatia, descoperiti cum cerneala invizibila capata culori neasteptate. Observati alaturi de Institutul de Stiinte Spatiale galaxiile, roiurile de stele si constelatiile. Intrati in zona temperaturilor sub-polare prin intermediul demonstratiilor cu heliu lichid (ICSI – Ramnicu Valcea) si gheata carbonica. Cum pot fi crescute performantele corpului uman ne vor arata cei de la Institutul National de Cercetare in Sport. Despre biofeedback, drone, roboti, magneti, interactiune de forte vom intelege mai multe in atelierele interactive ale Centrului pentru Studii Complexe. In standul Institutului de Geologie analizam fosile vechi de mii de ani gasite pe teritoriul Romaniei. Cum e sa ai ca meserie Stiinta – zi cu zi ne vor demonstra cercetatorii de la Institutul de Fizica Atomica, alaturi de cei mai tineri, elevi de gimnaziu si liceu, care vor sustine o serie de prelegeri libere pe teme de stiinta explicate pe intelesul tutror.

Salonul Cercetatorilor si Exploratorilor Neconventionali din zona Agora, initiativa Editurii Anticipatia si a Asociatiei Invenio, ne reaminteste ca progresul si evolutia societatii si a umanitatii sunt posibile atat timp cat ramanem creativi, indrazneti si iubitori ai firii omenesti. Printre vizionarii care vor fi prezenti aici se numara: Ionut Budisteanu, romanul care la doar 18 ani a castigat marele premiu de inovatie la Intel International Science and Engineering Fair, cu masina proiectata de el sa se conduca singura, Alexandru Mironov, omul care a fascinat imaginarul stiintific al unei intregi generatii, specialistii de la Centrul pentru Studii Complexe si antreprenorii sociali de la The Hub. Intre 17.30 – 18.00 are loc intalnirea Intuitext - Cum incurajezi interesul copilului tau catre stiinta? cu Delia Lungu, Psiholog SuntParinte.ro si Luiza Chilariu, parinte si cercetator, ISRA  Center Marketing Research.

Spre finalul evenimentului, vizitatorii vor parasi laboratoarele pentru a asculta concertul LIVE ROA (Rise Of the Artificial), incepand cu ora 21:00, in Parcul Tineretului.

In cadrul aceluiasi eveniment european, Noaptea Cercetatorilor 2013, Muzeul Antipa ii invita pe iubitorii si entuziastii de stiinta, incepand cu ora 19:30, in Sala Multimedia a Muzeului, sa participe la experimente inedite: participanţii vor identifica insectele dupa sunetele pe care acestea le produc, vor fi preparate insecte necrofage dupa standardele stiintifice si muzeale, se vor prezenta etapele naturalizarii si ale restaurarii unor specii de vertebrate. Nu in ultimul rand, participantii vor vizita colectiile de lepidoptere ale Muzeului.

Pe Platforma Magurele, institutele de cercetare isi asteapta vizitatorii in laboratoare. Intre ora 09:00 si ora 18:00 se organizeaza vizite ghidate prin laboratoarele Facultatii de Fizica - Universitatea Bucuresti, prin cele ale Institutului National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, ale Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, ale Institutului National pentru Fizica Pamantului, si ale Institutului National de Fizica Materialelor. Tot aici veti putea vedea expozitia de desene tematice ”Vreau sa fiu cercetator”.

Noaptea Cercetatorilor este un eveniment organizat simultan in toate tarile Uniunii Europene. In a patra vineri a lunii septembrie, anul acesta in data de 27 a lunii, participantii din peste 300 de orase europene vor construi impreuna harta stiintifica a Europei. Evenimentul este organizat sub egida Uniunii Europene de catre Target Active Training si Asociatia Invenio in parteneriat cu Anticipatia, parte a grupului Nemira, Politia Romana, Centrul de Studii Complexe, Institutul National de Cercetare in Sport, Europa FM si Dwyn Shop. Parteneri locali in organizare pentru  Bucuresti: Institutul de Fizica Atomica, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Fizica, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor.

Intrarea la eveniment este libera!
Pentru programul complet vizitati www.noapteacercetatorilor.eu si www.facebook.com/ResearchersNightRomania.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu