characters characters

Gazeta Matematica, 120 de ani de traditie matematica

02 noiembrie 2015    |   1256 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Gazeta Matematica primul numarGazeta Matematica aniverseaza anul acesta 120 de ani de aparitie neintrerupta. Fondata in 1895, este una dintre cele mai vechi reviste dedicate educatiei matematice pentru elevii din scolile primare, gimnaziale si din licee. Gazeta Matematica a contribuit in mod esential la dezvoltarea invatamantului matematic si a scolii matematice romanesti. Revista a influentat pozitiv evolutia culturii romanesti, incepand cu stiintele naturale si terminand cu componenta umanista.

Gazeta Matematica va fi sarbatorita in cadrul celei de-a XIX-a Conferinte Anuale a Societatii de Stiinte Matematice din Romania care va avea loc la Calarasi, 30 octombrie-1 noiembrie 2015.



Istoric

La 4 octombrie 1894, Ion I. Ionescu, Ion Gh. Zottu, Victor Balaban, Mihail Roco si Vasile Gr. Cristescu, cinci ingineri care lucrau la construirea podului de la Cernavoda, s-au intilnit si au decis infiintarea unei reviste de matematica “...de care sa profite elevii liceelor noastre”.

La 14 septembrie 1895, in prezenta regelui Carol I, a fost inaugurat podul de la Cernavoda, cea mai mare constructie de acest gen din Europa acelor vremuri. O zi mai tarziu, odata cu inceperea anului scolar, la 15 septembrie 1895, apare primul numar al Gazetei Matematice - prima revista de profil in limba romana care a marcat inceputul unei noi etape in dezvoltarea matematicii romanesti.

Prima jumatate de secol, revista a fost sustinuta material de redactorii sai, V. Cristescu, A. Ioachimescu, I. Ionescu si Gh. Titeica, fiind considerati "stalpi" ai Gazetei Matematice.

In 1910, intr-o sedinta a Senatului, Spiru Haret apreciaza ca revista Gazeta Matematica: “...a contribuit mai mult decat orice alta institutiune pentru dezvoltarea si intarirea invatamantului matematicilor.”

In acest an, editorii Gazetei Matematice (SGM) au fondat Societatea Gazeta Matematica care a devenit Societatea de Stiinte Matematice si Fizice (SSMF) in 1949 si apoi, Societatea de Stiinte Matematice din Romania (SSMR) in 1990.

Gazeta Matematica nu a incetat sa apara nici in timpul celor doua razboaie mondiale.

Gazeta Matematica – Editia electronica cuprinde colectia integrala a revistei din perioada 1895-2012, insumand peste 90 000 de probleme si articole matematice. Este realizata de catre compania Softwin in parteneriat cu Societatea de Stiinte Matematice din Romania.

Din 2011, in urma unui parteneriat cu Romanian-American Foundation, in cadrul programului “Improving Mathematics Education”, Gazeta Matematica apare intr-o forma noua, cu un design si o grafica moderna, adaptata generatiei actuale de elevi.

Gazeta Matematica se adreseaza elevilor, profesorilor si tuturor celor interesati de matematica elementara si contine articole si note matematice, precum si probleme adresate elevilor din ciclurile primar, gimnazial si liceal. Publica articole cu continut matematic si metodic, probleme propuse si rezolvate, subiecte date la olimpiade, examene si concursuri. Este utila profesorilor si elevilor pentru completarea cunostintelor continute in manuale si auxiliare didactice, pentru cercurile de matematica, pentru pregatirea olimpiadelor si concursurilor dar si a examenelor nationale.

Distinctii

  • Medalia de aur oferita de catre juriul “Asociatiei romane pentru inaintarea si raspandirea stiintelor”, 30 octombrie 1903.
  • Ordinul “Meritul Cultural” in gradul de Ofiter categoria H “cercetarea stiintifica”  sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei si al Academiei Romane, la Gala festiva prilejuita de aniversarea a 110 ani de aparitie neintrerupta, 7 octombrie 2005.
  • PREMIU PENTRU SUSTINEREA SISTEMULUI DE INVATAMANT ROMANESC se acorda Publicatiei Gazeta Matematica, de catre Fundatia Dinu Patriciu, in cadrul Galei Premiilor in Educatie, 2 noiembrie 2011.

“Daca talentul matematic poate fi considerat ca brand de tara al Romaniei, atunci sigur Gazeta Matematica este la originea lui”, Radu Gologan, Presedinte al Societatii de Stiinte Matematice din Romania si coordonatorul lotului olimpic national de matematica.

Multumim partenerilor nostri in actiunile si proiectele noastre din ultimii ani, Romanian-American Foundation si Intuitext, cat si sponsorilor traditionali ai educatiei matematice de excelenta: Fundatia eMAG, Banca Comerciala Romana si Firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

Fii parte din generatia 120! Ne gasesti pe magazin.ssmr.ro // gazetamatematica.ro // ssmr.ro sau la sediul SSMR, din str. Academiei, nr. 14, sector 1, Bucuresti. Detalii la tel.: 021.314.46.53

Despre Societatea de Stiinte Matematice

Societatea de Stiinte Matematice din Romania este una dintre cele mai vechi organizatii profesionale din Romania si una din cele mai vechi societati de matematica din Europa. Scopurile Societatii sunt promovarea si raspandirea cunostintelor matematice, indrumarea si sprijinirea cercetarilor originale din aceasta ramura de stiinta, cultivarea in randurile tinerilor a interesului pentru matematica. 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu