characters characters

Scrisoare deschisa. Federatia Elevilor din Romania  solicita Guvernului sa respecte dreptul elevilor la transport redus

04 aprilie 2019    |   660 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

federatia elevilor din romania transport scrisoare deschisa
Scrisoare deschisa Privind retragerea proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii 92/2007

Catre: Guvernul Romaniei

In atentia:

Doamnei Vasilica Viorica Dancila, Prim-ministru

Domnului Razvan Alexandru Cuc, ministrul Transporturilor

Domnului Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

Domnului prof. univ.dr. Tudorel Toader, ministrul Justitiei

Domnului Teodor-Viorel Melescanu, ministrul Afacerilor Externe


Federatia Elevilor din Romania, organizatie neguvernamentala in curs de constituire cu scopul asumat de a reprezenta in mod independent elevii din intreaga tara, alaturi de organizatiile neguvernamentale: Salvati Copiii, Agentia Impreuna, Societatea Academica din Romania, Asociatia Human Catalyst, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, solicita Guvernului Romania retragerea de urgenta a Proiectul de Ordonanţa de urgenţa a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor publice de transport persoane in unitaţile administrativ-teritoriale nr. 92/2007 şi a Legii nr. 328/2018 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, din cauza efectelor nocive pe care le va avea asupra transportului elevilor care invata in alta localitate decat cea de domiciliu si, implicit, asupra ratei abandonului scolar.

Conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, art. 84, alin. (1), elevii beneficiaza de ”tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local in comun, de suprafata, naval si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, pe tot parcursul anului calendaristic”. Acest drept al elevilor, de a beneficia de tarif redus, vine cu obligatia corelativa a autoritatilor locale (Consilii Locale sau Judetene, dupa caz, in functie de tipul transportului) de a acorda subventii transportatorilor, reducerile constituind o obligatie de serviciu public, in sensul Regulamentului (UE) 1370/2007. La momentul actual, subventionarea transportului se face prin compensatiile de serviciu public oferite de catre autoritatile locale transportatorilor, in baza contractelor de delegare a gestiunii serviciului public, nefiind alt mod de a  acorda aceste compensatii fara a se intra sub incidenta ajutorului de stat, asa cum prevede acelasi regulament la nivel european.

Prin proiectul de ordonanta se doreste eliminarea transportului judetean din Legea 92/2007 si astfel scoaterea lui din sfera serviciilor publice, astfel incat el sa se desfasoare in regim de concurenta. Acest fapt ar duce la disparitia obligatiilor de serviciu public si imposibilitatea acordarii compensatiilor catre transportatori, deci implicit ar face imposibila respectarea dreptului elevilor la tarif redus.

Totodata, in momentul de fata, pentru decontarea navetei elevilor, Guvernul Romaniei a impus, prin Ordonanta Guvernului nr. 69/2016, obligatia de serviciu public a transportatorilor de a emite abonamente pentru elevi respectand un tarif maximal, in limitele caruia abonamentele elevilor sa poata fi decontate. Or, in ipoteza eliminarii transportului judetean din sfera serviciilor publice, nu vor mai exista tarife maximale, iar decontarea navetei elevilor va fi irealizabila.

Dorim sa tragem un semnal de alarma asupra faptului ca principalul motiv pentru care elevii abandoneaza scoala in Romania este situatia materiala deficitara. La momentul actual, statisticile nu sunt deloc imbucuratoare: 32,2% din persoanele intre 0-17 ani traind sub pragul saraciei, iar aprox. 20% din copii traind in stare de deprivare materiala severa, conform Institutului National de Statistica. Totodata, 40% din copiii tarii se afla in risc de saracie sau excluziune sociala. Coreland acest fapt cu rata ridicata de parasire timpurie a scolii (18,1%) din Romania, mult mai mare decat tinta asumata de tara noastra pana in anul 2020 (11,3%), putem afirma intr-un mod fundamentat ca Romania are nevoie de masuri care sa remedieze situatia si sa faciliteze accesul liber la educatie al elevilor.

In acest context, adoptarea unor masuri care, contrar nevoilor sistemului, au menirea sa afecteze mii de elevi, lasandu-i fara posibilitatea de a ajunge la cursuri si determinandu-i sa abandoneze scoala, contribuind,astfel, la inechitatea sistemului educational din Romania, este de o gravitate ireparabila. Solicitam pe aceasta cale initiatorilor, Ministerului Transporturilor si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, sa retraga proiectul ordonantei de urgenta si sa inceapa demersurile pentru asigurarea unui cadru legal clar, necontradictoriu si care sa faciliteze protectia sociala a elevilor. Initiator: Federatia Elevilor din Romania (FER), formata din Asociatiile de elevi din: Constanta, Maramures, Calarasi, Bacau, Valcea si Bucuresti si Ilfov.

Semnatari: Organizatia Salvati Copiii, Agentia Impreuna, Societatea Academica din Romania, Asociatia Human Catalyst, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu