characters characters

Familii care aleg sa renunte la tehnologie

11 ianuarie 2013    |   134955 vizualizări
familii care aleg sa renunte la tehnologie
Sunset Magazine
publica un material despre o miscare care incepe sa prinda viata in SUA, in randul familiilor: renuntarea la tehnologie.
Iata cum este descrisa casa in care locuieste o astfel de familie: „E ca si cum lipseste ceva. Ceva precum televizorul, jocurile video, laptopurile, smartphone-urile si ipad-urile. Asta pentru ca Wegman si Corliss si-au proiectat casa ca pe o zona fara tehnologie. In bucataria lor se afla un frigider obisnuit, o masina de spalat vase si un cuptor- toate fara interfete LED. Telefoanele sunt cu disc si pana si ceasurile sunt analoge, nu digitale.”

Persoanele care aleg sa traiasca astfel au decis ca tehnologia, in ciuda promisiunilor sale de a ne imbunatati viata si a o face mai usoara, ne distrage frecvent de la interactiuni mai pline de semnificatie. La baza acestei miscari sta dorinta de a se intoarce la un mod de viata mai pur:  de a redescoperi hobby-urile, de a realiza activitati manuale, de a petrece timp in aer liber si de a purta o conversatie care nu este mediata de tehnologie.

Katherine Martinko, parinte si blogger, povesteste de ce familia sa a ales sa traiasca fara televizor: „Este extrem de important pentru copii sa invete sa se distreze singuri. Daca se plictisesc, pot sa citeasca carti, sa iasa afara si sa se joace in pamant, sa se plimbe cu bicicleta. Asa multi copii sufera de deficit de natura, asa ca de ce sa nu elimin potentiale surse de boli, atat fizice, cat si psihice?”

Pentru parintii sau persoanele care doresc sa se deconecteze de la tehnologie, adeptii acestui stil de viata propun cateva optiuni:
Ziua Nationala a Deconectarii.  In SUA, dar si in alte locuri din lume, oamenii isi inchid televizoarele, telefoanele si computerele pentru 24 ore. Anul acesta, se scot aparatele electronice din priza de la apus pana la rasarit, in noaptea dintre 1 si 2 Martie.

Zona din casa fara tehnologie. William Powers, autorul cartii Hamlet’s BlackBerry: Building a Good Life in the Digital Age recomanda persoanelor care doresc sa se deconecteze de tehnologie, sa aiba in casa o zona in care tehnologia nu are voie sa intre (nici macar telefoanele mobile).

Detoxifierea digitala. Presupune petrecerea unui weekend (sau chiar a unei vacante) intr-un loc fara tehnologie, lasand acasa telefonul, laptopul sau alte accesorii electronice si optand pentru activitati precum plimbarile in natura sau gatitul.

In familia ta, tehnologia cat timp si spatiu ocupa?


Sursa: Sunset Magazine


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu