characters characters

Elevi dati afara din scoala pentru ca nu isi permit sa dea fondul clasei

30 iunie 2009    |   1352 vizualizări
In cele mai multe scoli, reamenajarea claselor se face pe banii parintilor, iar uneori se ajunge la situatia absurda ca unii copii sa fie nevoiti sa se mute in alte clase sau in alte scoli din cauza ca parintii nu isi pot permite sa achite fondul clasei.

"Cred ca la inceput de scoala parintii au cheltuit peste 10 milioane de lei", a constatat invatatorul Spiridon Andries, de la Scoala "Mihail Kogalniceanu" din Iasi, unde fiecare parinte a dat 450 lei pentru dotari si renovare. "Am un prieten care si-a retras copilul anul trecut si l-a inscris la scoala din cartierul Alexandru cel Bun, pentru ca nu a putut tine pasul cu cerintele la fondul clasei", a spus mama unui copil de la Scoala "Carol I", scrie Ziarul de Iasi .

Sumele cele mai mari se platesc in special la inceput de ciclu primar sau gimnazial iar cuantumul este stabilit in timpul sedintelor cu parintii organizate de invatatori si diriginti. Potrivit legii acestia nu au voie sa se implice in strangerea banilor dar se gaseste de fiecare data cate un parinte care sa isi asume sarcina de a conduce "ostilitatile".

Banii au o destinatie clara: renovarea si utilarea claselor. Printr-un calcul simplu, la nivelul fiecarei clase se strang sume de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, in contextul in care invatamantul de stat este, prin lege, gratuit.

De exmplu, la scoala "Mihail Kogalniceanu" din Iasi, una dintre salile de clasa este proaspat renovata, cu parchet lucios, pupitre si scaune noi, tabla magnetica dar si dulapioare individuale pentru fiecare elev de ciclu primar, asa cum suna cea mai noua directiva a Ministerului Educatiei. "Clasa este curata si frumoasa, renovata de minister pe banii parintilor", glumeste invatatorul Spiridon Andries.

Parintii care au copii in clasa I B spun ca toate aceste dotari i-au costat cate 450 de lei. Si cum la fondul clasei se adauga rechizitele, uniformele, ghiozdanul, caietele speciale sau culegerile care trebuie achizitionate, suma poate sari bine de 1.000 de lei.

Exista insa si situatii fericite in care parintii mai avuti sponsorizeaza clasa cu tamplarie noua tip termopan sau cu aparate de aer conditionat.

Autoritatile spun ca in fata acestor practici nu au ce face. "Fiecare scoala are personalitate juridica, iar colectarea unor astfel de fonduri este la latitudinea directorilor si a colectivelor de parinti. Noi nu putem conditiona in nici un fel. Cu toate acestea, profesorii nu au voie si nu pot obliga parintii sa dea astfel de sume de bani. Daca parintele doreste sa faca o sponsorizare, este cu totul altceva", a declarat Sabina Manea, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.

Sursa: Ziare.com

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    monica    31.10.2010 - 21:41
    Desi sunt profesor si mama a trei copii(doar unul il am la scoala),le dau dreptate multor parinti.La noi la scoala se strang bani in fiecare an pentru fondul scolii si cu toate acestea nu se face nimic cu ei.Daca se sparge un geam il platim noi parintii;daca nu este creta,burete,scaune la clasa,etc.,le platim tot noi separat de fondul scolii.Efectiv nu stiu ce se face din acest fond cand clasele arata jalnic.Exista peste 1600 de elevi ori 25lei,va dati seama cat se aduna.Acesti bani se tin la trezorerie cu dobanda.Cu toate acestea se spune ca invatamantul este gratuit.