characters characters

Simplitatea, secretul educatiei finlandeze

20 decembrie 2016    |   2581 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

educatia finlandeza
Tim Walker este profesor american care locuieste si preda in Finlanda. Autor al unor carti despre viata si educatia in Finlanda, Tim Walker vorbeste pe blogul sau si in alte publicatii online despre caracteristicile invatamantului finlandez.

S-ar putea crede ca pentru a obtine rezultate bune in mod constant la teste internationale, invatamantul finlandez ascunde secrete complicate si strategii complexe. Se pare insa ca simplitatea este secretul educatiei finlandeze. Binele elevului, calitatea exceptionala a pregatirii cadrelor didactice si un nivel scazut de stres sunt principiile care guverneaza educatia finlandeza.

Iata care sunt principiile simple care asigura succesul educatiei in Finlanda:


Masuri pentru starea de bine a elevilor

Elevii au 15 minute de pauza la fiecare 45 de minute de predare, de-a lungul fiecarei zile de scoala. Finlandezii sustin ca aceste pauze dese ii ajuta pe elevi sa fie mai mult timp in stare de alerta, mai atenti si mai concentrati.

De asemenea, elevii, indiferent de statutul lor social, primesc cate o masa gratuita in fiecare zi.

90% din scolile finlandeze folosesc un program online de educatie anti-bullying, care ii invata pe copii cum sa reactioneze atunci cand asista la hartuirea altor copii sau cand sunt victime ale acestui fenomen.

In plus, pentru a creste starea de bine a elevilor, 70% din scolile din aceasta tara au dezvoltat si adoptat programe pentru promovarea activitatilor fizice in scoli.

Independenta

In scoli, elevii nu au nevoie de profesori pentru a pastra disciplina.

In clase, elevii primesc foarte multa libertate din partea profesorilor, iar accentul cade pe proiecte deschise si discutii.

Aceste practici, sustin cadrele didactice, incurajeaza creativitatea si ii ajuta pe elevi sa isi dezvolte abilitati puternice de gandire critica.

Pe de alta parte, cadrele didactice se bucura de aceeasi independenta si incredere in clasa, avand libertate in organizarea lectiilor si a materiei.

In plus, copiii din clasa primare sunt lasati sa mearga singuri si in oras.

Modestia

Clasele de elevi din Finlanda si scolile in general nu abunda de tehnologie asa cum am putea sa ne imaginam cand ne gandim la unul dintre cele mai eficiente sisteme de invatamant din lume. Iar atunci cand tehnologia este integrata in procesul de invatare sau predare, este secundara. Principalul accent este pus pe un curriculum bine echilibrat, predat de profesionisti, intr-un mediu de invatare care sa promoveze starea de bine a elevilor.

Joaca

In aceasta tara, atat profesorii, cat si parintii considera ca cei mici au nevoie de timp pentru a se juca. „Pe termen scurt si termen lung, joaca ofera beneficii cognitive, sociale, emotionale si ajuta la dezvoltarea fizica”, sustin specialistii.

Majoritatea copiilor din Finlanda nu incep clasa intai pana cand nu implinesc varsta de 7 ani, iar ulterior o mare parte din procesul de predare se face prin intermediul jocului.

Astfel, in clasa intai si a doua, dintr-un program de 4-5 ore de scoala pe zi, 3 ore sunt dedicate activitatilor traditionale de invatare, intercalate cu intervale de joaca. Dupa ore, copiii participa la programe afterschool in care sunt lasati sa se joace liber.

Stres redus

Mediul de invatare din Finlanda este in general linistit si relaxat. Atat profesorii, cat si elevii stiu ca o atmosfera stresanta nu face bine nimanui.

Echitate

Toate scolile din Finlanda sunt publice, cu exceptia unui numar foarte mic de scoli private, ceea ce inseamna ca standardele pentru predare si invatare sunt ridicate in toate institutiile. In alte cuvinte, toti copiii din Finlanda au acces la scoli bune, la profesori de calitate, la un curriculum bine echilibrat, la mese gratuite in scoala si la materiale de calitate in scoli.

Sursa: Finlanda.fi


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/suviko/3472894894/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu