characters characters

Dezbatere privind fenomenul de „remigratie” a copiilor romani

09 noiembrie 2012    |   520 vizualizări
Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, domnul Stelian Fedorca, va participa vineri, 9 noiembrie, la dezbaterea prilejuita de lansarea studiului „Remigratia copiilor romani". Evenimentul se va desfasura la sediul Ministerului Afacerilor Externe, Sala Gafencu, incepand cu ora 12.00.

Vor participa reprezentanti ai Ministerului Educatiei, ai Ministerului de Externe, societatii civile si mass-media. Studiul „Remigratia copiilor romani'' este realizat de Asociatia Alternative Sociale din Iasi, cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si al Ministerului Afacerilor Externe. Una dintre problemele majore ale ultimilor ani si a anilor ce urmeaza o reprezinta reinsertia multor copii care se reintorc in tara. In perioada ianuarie 2008 - mai 2012, 21.325 de copii reveniti din Italia si Spania au solicitat echivalarea studiilor pentru reinmatricularea in sistemul educational romanesc. Nu intamplator, Ministerul Educatiei si-a asumat cercetarea acestui fenomen pentru a gasi cele mai bune politici educationale privind (re)adaptarea acestora in comunitatea scolara din Romania.

Una dintre masurile prin care Ministerul Educatiei a anticipat acest fenomen a fost reprezentat de proiectul pe care l-a demarat incepand din anul scolar 2007-2008: cursurile optionale de limba, cultura si civilizatie romaneasca in state ale Uniunii Europene. Acesta a avut drept obiective atat promovarea valorilor si culturii romanesti in randul diasporei si a membrilor comunitatii europene, cat si facilitarea reinsertiei in mediul scolar autohton a elevilor de nationalitate romana. Programul a inceput in 2007 si a fost adoptat in 150 de unitati de invatamant din Spania si Italia. In anul scolar 2007-2008, aproximativ 1.500 de elevi din Spania si 500 din Italia au frecventat aceste cursuri. La absolvirea cursului, elevii sunt certificati de Ministerul Educatiei, prin Institutul Limbii Romane. In anul scolar 2008-2009, s-a alaturat programului Belgia, iar din 2012 si Olanda.

Sursa: Edu.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu