characters characters

Declaratia UNICEF si OMS cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii

02 august 2022    |   440 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

UNICEF si OMS saptamana mondiala a alaptarii
„In timp ce crizele globale continua sa ameninte sanatatea si alimentatia a milioane de bebelusi si copii, importanta vitala a alaptarii ca fiind cel mai bun inceput posibil in viata este mai mare ca niciodata.

Cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii, avand tema Promovati alaptarea: educati si sprijiniti, UNICEF si OMS fac apel la guverne sa aloce resurse sporite pentru a proteja, promova si sustine politicile si programele de alaptare, in special pentru familiile cele mai vulnerabile care traiesc in situatii de urgenta.

In timpul situatiilor de urgenta, inclusiv in cele din Afganistan, Yemen, Ucraina, Cornul Africii si Sahel, alaptarea garanteaza o sursa de hrana sigura, nutritiva si accesibila pentru bebelusi si copii mici. Ofera o linie puternica de aparare impotriva bolilor si a tuturor formelor de malnutritie a copiilor, inclusiv a emacierii.

Alaptarea actioneaza si ca un prim vaccin pentru bebelus, protejand de bolile obisnuite ale copilariei.

Cu toate acestea, suferinta emotionala, epuizarea fizica, lipsa spatiului si a intimitatii si salubritatea deficitara cu care se confrunta mamele in situatii de urgenta inseamna ca multi bebelusi nu au parte de beneficiile alaptarii care sa-i ajute sa supravietuiasca.

Mai putin de jumatate din nou-nascutii sunt alaptati in prima ora de viata, ceea ce ii expune riscului de boala si de deces. Si doar 44% dintre sugari sunt alaptati exclusiv la san in primele sase luni de viata, sub tinta Adunarii Mondiale a Sanatatii de 50% pana in 2025. E mai important ca niciodata sa protejam, sa promovam si sa sustinem alaptarea, nu doar pentru protejarea planetei noastre ca prim sistem alimentar natural, durabil, ci si pentru supravietuirea, cresterea si dezvoltarea a milioane de sugari.

De aceea UNICEF si OMS solicita guvernelor, donatorilor, societatii civile si sectorului privat sa-si intensifice eforturile pentru:

  • Acordarea de prioritate investitiilor in politici si programe de sprijinire a alaptarii, in special in contexte fragile si cu insecuritate alimentara.
  • Echiparea lucratorilor din domeniul sanatatii si nutritiei din institutii si comunitati cu abilitatile de care au nevoie pentru a oferi consiliere de calitate si sprijin practic mamelor pentru a alapta cu succes.
  • Protejarea ingrijitorilor si lucratorilor din domeniul sanatatii de influenta tehnicilor de marketing ne-etice a industriei formulelor prin adoptarea si implementarea completa a Codului international de comercializare al substituentilor de lapte matern, inclusiv in contexte umanitare.
  • Implementarea de politici favorabile familiei care ofera mamelor timpul, spatiul si sprijinul de care au nevoie pentru a alapta”.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu