characters characters

De ce e bine cand copiii isi contrazic parintii

12 noiembrie 2015    |   1577 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

de ce e bine cand copiii isi contrazic parintii
„Intotdeauna ma contrazice si niciodata nu ma asculta!” e nemultumirea multor parinti. Multi parinti sunt ingrijorati atunci cand observa ca cel mic pune la indoiala ce li se spune, cer argumente sau contrazic parerile adultilor. Aceste atitudini sunt etichetate ca indisciplina, obraznicie sau sfidare a autoritatii. Insa in realitate, ele indica faptul ca dezvoltarea cognitiva a copilului a atins un nivel care ii permite sa gandeasca independent si sa isi exprime opiniile.

Stim deja ca acei copii care in copilarie erau rebeli ajung sa castige mai bine la maturitate. Iata ce alte beneficii au copiii care isi provoaca parintii la discutii in contradictoriu.

Faptul ca iti raspunde inapoi sau te contrazice il ajuta de fapt sa se dezvolte pe copil. Expertii considera ca acest comportament este sanatos pentru copii. Kelly M. Flanagan, psiholog, explica: „Incapacitatea de a spune NU si de a seta limite personale reprezinta una din cele mai comune cauze ale suferintei umane.”

Psihologul Joseph P. Allen adauga: „Recomandam parintilor sa se gandeasca la faptul ca cei mici nu incearca sa ii enerveze ori doar sa faca zgomot atunci cand raspund „obraznic”. ”

Ei dau dovada in realitate de gandire critica. Atunci cand copiii pun la incercare autoritatea, ei incearca sa exercite un anumit nivel de control asupra propriei lor vieti. Abordarea cea mai buna in aceste momente este sa iti inveti copilul sa negocieze cu tine.

Ce e recomandat sa faci atunci cand copilul te contrazice?

  • Arata-i si cere respect atunci cand apare o situatie in care nu sunteti de acord unul cu celalalt.
  • Prezinta-i modalitati de comportament adecvate si foloseste-te de puterea exemplului.
  • Ajuta-l sa inteleaga faptul ca fiecare actiune a sa are consecinte, pozitive sau negative.
  • Vorbeste-i despre responsabilitate si asumarea acesteia.
  • Invata-l sa identifice riscurile potentiale.
  • Arata-i modalitati de a negocia atunci cand aveti pareri diferite.
  • Mesajul pe care copilul tau este bine sa il primeasca, indiferent de varsta este urmatorul: „Fiecare copil e independent in gandire, sentimente si idei. Fiecare este ceea ce alege sa fie. Cu toate ca in aceasta calatorie sunt insotiti, supravegheati si sfatuiti de parinti, calatoria ramane a lor.”

Faptul ca un copil te contrazice nu inseamna intotdeauna ca nu vrea sa te asculte, ci ca are nevoi si preferinte diferite fata de ale tale. Ceea ce este normal, pentru ca este o persoana diferita de tine:).

Sursa: Yahoo.com


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/qwrrty/3454642068/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    doina ghita    14.11.2015 - 15:23
    Cred ca ai dreptate și eu mă lovesc de contrazicere din partea copilului meu. Uneori mă irita ca îmi întoarce vorbă. De acum înainte, voi urma sfatul tău. Mulțumesc!