Copiii neascultatori devin adulti de succes
Copiii neascultatori ajung sa castige mai multi bani la maturitate decat copiii cuminti
Un studiu longitudinal publicat in Jurnalul Developmental Psychology a urmarit 745 de copii de la varsta de 12 ani, pana la varsta de 52 de ani incercand sa descopere relatia dintre mediul socio-economic din care proveneau copiii si cariera urmata timp de 4 decenii.
Studiul a aratat ca succesul profesional este strans asociat cu coeficientul de inteligenta, cu statutul socioeconomic al parintilor si cu gradul de constiinciozitate in invatare, evaluat de catre cadrele didactice.
Unul din rezultate indica faptul ca incalcarea regulilor si a autoritatii parentale este un predictor foarte bun pentru obtinerea unui venit ridicat la maturitate. Cu alte cuvinte, copiii care erau cunoscuti drept „rebeli” ajung la maturitate sa obtina slujbe mai bine platite decat copiii care respecta regulile.
Acest lucru spun cercetatorii „poate fi datorat faptului ca persoanele care tind sa nu respecte regulile sunt mai dispusi sa isi apere drepturile in situatii dificile, precum cele care tine de negocierea salariilor sau maririle de salarii”. O alta explicatie ar fi aceea ca „rebelii au o tendinta mai accentuata de a-si apara interesele si scopurile, o trasatura care duce la rezultate individuale mai favorabile – in acest caz, la un venit mai bun.”.
Copiii care nu au avut probleme cu respectarea regulilor se pare ca sunt dominati de o trasatura de personalitate numita „agreabilitate”, iar aceasta este corelata negativ cu castigul salarial. „Nu putem scoate din calcul si explicatia ca cei care nu respectau regulile in copilarie castiga mai bine la maturitate datorita unor motive legate de lipsa de etica”, mai adauga cercetatorii.
„Orice studiu are limitarile sale, iar rebeliunea este un predictor pentru o cariera mai avantajoasa financiar, insa acest lucru nu inseamna ca se intampla asta de fiecare data.”, mai adauga acestia.
Asadar, daca ai un copil caruia ii este greu sa respecte mereu regulile, poti orienta aceasta tendinta catre abilitati de negociere care ii vor prinde mai bine la maturitate:). Iar daca ai un copil „prea cuminte”, il poti invata cum sa isi apere interesele si sa negocieze.
Sursa: Qz.com
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/59937401@N07/5857056815/
Adauga tu primul comentariu: