characters characters

Daca de maine scoala ar spune Da diversitatii, cum ar fi? - concurs creativ pentru elevi -

23 mai 2013    |   414 vizualizări
Constienti ca in procesele de elaborare a legilor si politicilor pe educatie din Romania din dezbaterea publica a acestora lipsesc tocmai beneficiarii directi: elevii, Asociatia Romano ButiQ, in colaborare cu Centrul de Resuse pentru Participare Publica (CeRe), vor sa readuca la lumina forta de implicare civica si solidaritatea in randul elevilor, prin organizarea unui concurs creativ pe tema diversitaţii.  

<<  Ani de zile am invatat, si acasa si la scoala, „sa stam cuminti”, “sa ne vedem fiecare de treaba noastra”, “sa nu ne bagam”. Asa am crescut mici individualisti, fiecare cu trebusoara lui, fara sa ne pese de altii si fara sa stim ce inseamna comunitate. Prin acest proiect, organizatorii ii incurajeaza pe elevi sa nu stea in banca lor, ci sa le pese de ce se intampla in jurul lor, pentru ca nu traiesc in vid. Fiecare vrea sa se schimbe ceva in jurul sau, in societate, doar ca lucrurile nu se schimba intotdeauna de la sine. Primul pas este sa spui, tare si articulat, cum ai vrea sa fie in jurul tau”>> spune Oana Preda, presedintele Centrului de Resuse pentru Participare Publica, partener in proiect.
 
“Prin proiectul “Si pe noi nu ne intrebati?”dorim sa stimulam participarea si solidaritatea civica a elevilor si sa le furnizam acestora atat spatiul de exprimare cat si exercitiul participarii civice, astfel incat sa nu mai fie percepuţi drept factori pasivi, lipsiţi de opinii relevante. Elevii invata sa lucreze in echipa, deprind mecanismele prin care pot participa la procesele decizionale din scoala sau comunitatea din care fac parte, testeaza metode prin care se pot adresa persoanelor care iau deciziile importante din viata lor, invata cum sa sustina o prezentare in fata unei audiente si, mai ales, cum sa ceara respectarea drepturilor pe care le au. ”, Andreea Patru, manager proiect, Asociatia Romano ButiQ.

Cum se procedeaza?
Proiectul se adreseaza elevilor de liceu si din clasele 5-8 si se desfasoara la nivel national. Acestia pot participa la concurs prin inscrierea pe pagina web a proiectului: http://sipenoinuneintrebati.romanobutiq.ro/  pana la 30 iunie 2013 avand sansa sa castige o camera video si sa fie actorii principali ai unei conferinţe naţionale dedicate schimbarilor in educatie.

Elevii participanti pot trimite in nume propriu (prin organizarea in echipe de cel putin doua persoane) sau in numele scolii (prin organizarea de echipe conduse de un profesor) diverse produse creative: film scurt, eseu, fotografie, desen, material audio, referitoare la o problema pe care o identifica in jurul lor si solutia pe care o propun.

Ce se intampla ulterior?

Un juriu va alege cele mai bune zece idei, care ulterior vor fi promovate in cadrul conferintei si prin intermediul unei Carte Albe a tinerilor. Vor fi premiate primele 10 idei reprezentative si cu un factor de inovare crescut. Astfel, speram sa incurajam spiritul de competitie si efortul sustinut pentru a realiza un proiect la potential maxim.

Primele 10 echipe castigatoare ale concursului vor construi impreuna o Carta Alba reprezentativa pentru generatia actuala. Aceasta isi doreste a fi un manifest despre cum poate fi rezolvata o anumita problema, are rolul de a oferi informatii, de a ajuta cititorul sa inteleaga o problema, de a o rezolva sau de a lua o decizie si urmeaza sa fie inmanata actorilor relevanti: minister, inspectorate, societatea civila si oameni de afaceri.

Proiectul “Si pe noi nu ne intrebati?” este implementat de Asociatia Romano ButiQ si CeRe, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica,  program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank si administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Proiectul este sustinut de Ministerul Educatiei Nationale si Scoala de Valori.

Detalii suplimentare: Andreea Patru, manager de proiect
Date de contact:
Email: andreea@romanobutiq.ro
Telefon: 0727318729

Romano ButiQ
Asociaţia ,,Romano ButiQ”  a fost infiinţata in data de 18 aprilie 2011 cu scopul promovarii nondiscriminarii prin desfasurarea unor activitaţi culturale si educative. Asociaţia s-a infiinţat din nevoia de a prezenta realist comunitatea roma si de a crea spaţiul in care oamenii sa descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunitaţi o aduc in societate, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigma de victima.

CeRe
CeRe actioneaza pentru ca deciziile publice sa raspunda nevoilor si dorinţelor actorilor sociali. In viziunea noastra, organizaţiile neguvernamentale, cetaţenii si instituţiile publice isi asuma responsabilitatea participarii publice si isi exercita drepturile asociate acesteia. Consideram ca participarea publica este un principiu esenţial al bunei guvernari.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu