characters characters

Cum sa-ti pregatesti copilul pentru prima zi de gradinita?

06 septembrie 2016    |   478 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Prima zi de gradinita este o zi dificila ata pentru copil, cat si pentru parinti. In prima faza copilul poate simti exaltare, dar apoi vei vedea cum aceasta bucurie de moment se transforma in disperare.

Prima zi de gradinita te face sa-ti pui o multime de intrebari. Cum voi reactiona la despartire, atunci cand copilul se va agata de mine? Cum se va ocupa personalul gradinitei de copilul meu, cand el va fi atat de nefericit? Oare el se va gandi ca mami si tati nu-l mai iubesc? Oare nu era mai bine sa nu-l fi dat la gradinita?

Cei mai multi copii au probleme cu adaptarea la noile conditii, chiar si in primele cateva saptamani. Totul este nou pentru el: un alt ritm al zilei, un nou mediu, alte jucarii, alt meniu. Si atat de multi copii in jurul lui. Pentru foarte multi prescolari este primul contact cu atat de multi copii intr-un spatiu inchis. Cei mici se vad nevoiti sa treaca de la statutul de a fi mereu in centrul atentiei parintilor la a face parte dintr-un grup, ceea ce le poate provoca pierderea sentimentului de securitate.

Pregatirea

Adu-i aminte ca urmeaza sa inceapa gradinita in curand. Spune-i ce se va intampla acolo, cine il va insoti la gradinita, la ce ora il iei. De obicei, despartirea se deruleaza mai silentios atunci cand tata il conduce la gradinita. Spune-i in mod repetat cat de mult il iubesti. Nu-ti ascunde sentimentele, si pentru tine aceasta zi este o provocare. Permite-i copilului sa-si exprime sentimentele, dezaprobarea, spune-i ca acestea sunt perfect normale si ca sunt si alti copii care simt la fel, dar in acelasi timp ramai ferma pe pozitie. Cand plecati de acasa, nu uitati de jucaria lui preferata.

Despartirea

Felul in care se comporta copilul in momentul separarii depinde in primul rand de caracterul sau si de modul in care el a fost pregatit pentru aceasta situatie. Sunt copii care plang cu lacrimi de crocodil inca de acasa si altii care intra in criza abia la o ora doua dupa ce parintii pleaca. Altii pot fi foarte calmi, dar pot izbucni in plans atunci cand vad alti copii plangand.

Misiunea ta este sa-i stergi lacrimile, sa-i reamintesti ca vei reveni sa-l iei (ar fi bine sa-i dai repere de genul, dupa ce dormi sau dupa ce mananci), sa-i oferi toata dragostea ta si sa-i ceri sa fie curajos. Spune-i la revedere si iesi afara din clasa - sa nu fugi fara sa-ti iei ramas bun, dar nu prelungi acest moment. Daca te temi ca iti lipseste puterea de a-l parasi pe cel mic, cere-i partenerului tau sa-l duca la gradinita. Pentru cel mic aceste prime zile ca prescolar sunt foarte importante. Cu cat parintii trateaza aceasta situatie cu fermitate si blandete, cu ata mai repede copilul se obisnuieste cu noua situatie.

BIC evolution circus

creioane cerate BIC

Pentru a face mai usoara tranzitia de la vacanta la inceperea scolii, BIC va propune un concurs impreuna cu didactic.ro, in care puteti castiga numeroase premii. Ce trebuie sa faceti este sa va incurajati copilul sa deseneze cea mai frumoasa amintire din vacanta si sa participati apoi la concurs, incarcandu-l pe pagina special creata. Premiile vor incanta, cu siguranta, pe toata lumea: 15 ghiozdane, plus 50 seturi de tricouri imprimare cu desenul copiilor (un tricou pentru copil, unul pentru parinte-ambele cu acelasi imprimeu). Concursul il gasiti aici. Mult succes!

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu